17-11-2021

Wisselend effect suikerdrankjes op schoolprestaties kleuters   

Tot nu toe waren er vooral onderzoeken naar het effect van suikerhoudende drankjes op de lichamelijke gezondheid van vooral volwassenen en ouderen, maar nu toont Belgisch onderzoek voor het eerst het effect op schoolprestaties van kleuters.  

Het is de eerste studie die de effecten van suikerhoudende dranken op prestaties van schoolgaande kleuters onderzoekt. Er is een duidelijk verschil te zien in de reactie op glucose tussen jongetjes en meisjes. In eerste instantie leken de jongens ontspannen, maar dit veranderde na een uur in rusteloosheid. De meisjes lieten nagenoeg geen nadelige effecten zien. Sterker nog, hun scores verbeterden zelfs.

Voor de studie dronken 462 Belgische kleuters verdeeld in twee groepen een drankje met citroensmaak en 35 gram suiker of een drankje met kunstmatige zoetstoffen wat neerkomt op een ‘zero sugar’-drankje. Ze werden op 5 momenten getest op rekenvaardigheden als bijvoorbeeld tellen, voordat ze het drankje namen, een half uur later, 45 minuten later en nog een keer na 1 en na 2 uur.

Positief en negatieve resultaten
De glucose had 45 minuten nodig om op gang te komen. De suikerinname leidden bij de meisjes tot positieve resultaten. Deze voordelen leken na twee uur te verdwijnen. Bij de jongetjes was het een ander verhaal. Na 1 uur neigden de resultaten te verslechteren. Na 2 uur waren deze negatieve effecten nog steeds zichtbaar.

Waarom suiker de rekenvaardigheden slecht beïnvloedt, weet het onderzoeksteam niet. Ze vermoeden een verband tussen stress, suikerconsumptie en leerprestaties. De resultaten zijn nog lastig in perspectief te plaatsen, omdat dit soort onderzoek naar suikerconsumptie onder kleuters nieuw is.  De verschillen in geslacht waren wel dusdanig aanwezig dat deze serieus moeten worden genomen en verder onderzocht moeten worden, stellen de onderzoekers.

Bron: Wiley, 2021: 10.1002; 4444

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws