10-01-2019

Wilt u 110 worden? Word eerst 105, dan zult u dat waarschijnlijk kunnen

Wilt u een ‘supereeuweling’ (minstens 110 jaar) worden? Word eerst 105, en dan zult u dit waarschijnlijk ook doen. Hoewel het tegen onze intuïtie ingaat, is de kans om op zo’n hoge leeftijd te overlijden gelijk verdeeld over de jaren, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Het geheim is om de ‘gevaarlijke jaren tussen 90 en 100 jaar’ te overleven, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Californië, toen ze het leven van ongeveer 4000 Italianen die de leeftijd van 105 hadden bereikt volgden.

Boven de 105 jaar is er geen duidelijke grenswaarde. ‘Uit onze gegevens blijkt dat er nog geen vast eindpunt is voor onze levensduur,’ stelt hoofdonderzoeker Kenneth Wachter.

Het onderzoek wees uit dat de kans om tijdens de eerstkomende 12 maanden te overlijden of om nog eens 18 maanden langer te leven fifty-fifty was voor mensen tussen de 105 tot 109 jaar oud. De kans om te overlijden was op de leeftijd van 110 jaar even hoog, en dat bleef zo in de jaren daarna.
Waarschijnlijk daalt de kans om te overlijden zelfs na de leeftijd van 110 jaar, maar dat zijn slechts statistische voorspellingen.

Bron: Science, 2018; 360: 1459-61
 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws