28-10-2020

Wil je afvallen? ontbijt dan wel

Wil je graag afvallen, sla dan het ontbijt niet over. Het is echt de belangrijkste maaltijd van de dag en stimuleert het lichaam tot calorieënverbranding. Van even groot belang is de tijd tussen het laatste maal ’s avonds en het volgende ’s ochtends.

Het ontbijt zorgt voor het opstarten van de stofwisseling en het helpt het lichaam vet te verbranden als we slapen. Het is zelfs belangrijker dan de hoeveelheid voeding die je eet, zo stellen onderzoekers van de Amerikaanse Vanderbilt University in Tennessee.

Zij volgden een groep mensen van middelbare leeftijd tweemaal 56 uur lang, om te zien hoe hun lichaam het voedsel verwerkte. De bevinding was dat ze ofwel meer vetten verbrandden of koolhydraten, afhankelijk van het tijdstip van de dag waarop de deelnemers hadden gegeten.

We verbranden meer vetten tijdens de slaap. Als we dus laat op de avond snacken, vertragen we de start van de vetverbrandingscyclus, omdat er nog koolhydraten verbrand kunnen worden.

Het is volgens de onderzoekers veel beter om vroeger op de avond te eten en daarna niet meer te eten tot aan het ontbijt. Als je de laatste maaltijd laat eet, bijvoorbeeld om 22.00 uur zoals in het onderzoek, of snackt na het avondeten, heeft het lichaam ’s nachts minder tijd om vet te verbranden.

BRON:
PLOS Biology, 2020; 18: e3000622

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws