25-08-2022

Wil je afvallen, beperk het tijdsblok dat je eet dan tot acht uur

Idealiter ontbijt je om 7 uur ‘s ochtends en eet je je laatste maaltijd al om 15.00 uur, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Alabama. Wanneer je het tijdsblok combineert met het aantal calorieën dat je eet, kun je in 14 weken 6,3 kg verliezen.

De onderzoekers testten het ‘voedselvenster’ op een groep van 90 zwaarlijvige mensen; ze werden allemaal op een caloriegestuurd dieet gezet en de helft kreeg ook te horen dat ze alleen tussen 7.00 uur en 15.00 uur mochten eten.

Het onderzoeksteam ontdekte dat het voedselvenster een superbooster was voor gewichtsverlies. Degenen die het speciale dieet op normale tijden aten, verloren ongeveer 4 kg, maar anderen die hun laatste maaltijd om 15.00 uur namen, verloren nog eens 2 kg.

De groepen werden aangemoedigd om het dieet 6 dagen per week te volgen en ook tussen de 75 en 150 minuten per week te bewegen.

Het beperken van eettijden stond gelijk aan het verminderen van de dagelijkse calorie-invoer met nog eens 214 calorieën, aldus de onderzoekers.

Het venster betekent dat het lichaam 16 uur vast en dit stimuleert de vetverbranding.  Hoewel de laatste maaltijd dus zeer vroeg was, zeiden de onderzoekers dat de meeste deelnemers zich eraan konden houden. Ongeveer 40 procent van de deelnemers zei zelfs dat ze zouden doorgaan met deze methode wanneer het onderzoek was afgelopen.

Voorstanders van intermitterend vasten zeggen dat het lichaam vet begint te verbranden na ongeveer 14 uur zonder voedsel; een latere avondmaaltijd rond 19.00 uur betekent dat het ontbijt de volgende dag rond 9.00 uur zou zijn.

JAMA Internal Medicine, 2022; doi: 10.1001/jamainternmed.2022.3050

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws