23-08-2021

Wij zijn Covid-bestrijders van nature

Hoewel de nadruk ligt op het vaccineren van mensen tegen Covid-19, beschikken de meeste mensen zelf over een natuurlijk beschermingsmechanisme tegen ernstige infecties.

De sleutel is het vermogen van ons immuunsysteem om antilichamen te produceren die het SARS-COV-2-virus (dat verantwoordelijk is voor Covid-19) neutraliseren, waardoor het minder dodelijk wordt. Dit houdt ook de verspreiding ervan tegen.

De antilichamen richten zich met name op het zogenaamde ‘virusreceptorbindende domein’ (RBD), en het is dit biologische proces dat meer dan al het andere zal bepalen hoe lang Covid-19 een dodelijke epidemie blijft, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv.

Ze vergeleken de B-celreacties van 8 patiënten met ernstige Covid-19 met die van 10 patiënten met milde symptomen. Zeer zieke patiënten hadden de hoogste niveaus van RBD-antilichamen en 6 van de 22 uit de patiënten afkomstige antilichamen hadden een sterk neutraliserend vermogen.

De meeste mensen produceren deze neutraliserende antilichamen van nature, zei hoofdonderzoeker Michael Mor, vooral als reactie op een ernstige infectie. Combinaties van verschillende soorten antilichamen blokkeerden ook volledig de verspreiding van het levende virus.

Hoewel we deze antilichamen van nature produceren, zouden artsen het proces ook kunnen helpen door antilichaamcocktails te gebruiken voor de ernstigste gevallen en voor ouderen, bij wie het immuunsysteem misschien niet zo gemakkelijk antilichamen kan produceren.

Bron: PLOS Pathog, 2021; 17: e1009165

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws