27-08-2018

Werking ginseng afhankelijk van de darmflora

Er blijken verschillen te zijn in de werkzaamheid van ginseng tussen mensen die een westerse- en een oosterse voeding consumeren.

De biologische beschikbaarheid van de actieve stoffen in Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius) is laag. Dit betekent dat het lichaam niet direct de gezonde stoffen in ginseng tot zijn beschikking heeft. Het lichaam beschikt over verschillende mechanismen om stoffen om te zetten, waarin de lever een grote rol speelt. De darmflora blijkt echter ook steeds vaker van belang te zijn.

In het geval van ginseng zijn de darmbewoners zelfs cruciaal voor de werkzaamheid van de plant. De gezonde stoffen in ginseng worden door de darmbacteriën omgezet in actieve stoffen waar het lichaam iets mee kan. Maar die omzetting blijkt sterk afhankelijk te zijn van de samenstelling van de darmflora.

De werkzaamheid van ginseng

Chinese onderzoekers vergeleken de aanwezigheid van verschillende werkzame stoffen in ginseng bij mensen die een westers voedingspatroon hadden of oosterse voeding consumeerden. Uit de studie bleek dat mensen die een oosterse voeding gebruikten een veel grotere hoeveelheid van de stof ginsengoside Rb1 in hun bloed hadden, maar een veel langere concentratie van verbinding K.

Ginsengoside Rb1 heeft effecten op het hormonale systeem, waar verbinding K juist beschermende effecten heeft bij kanker. Dit betekent dat het beschermende effect van ginseng groter is als men een westerse voeding gebruikt. De hormonale effecten die toegedicht worden aan ginseng zijn in de westerse wereld echter mogelijk een stuk kleiner. De onderzoekers geven aan dat de werkzaamheid beïnvloed kan worden door de samenstelling van het microbioom aan te passen. Voorlopig rijst echter de vraag in hoeverre de wetenschappelijke studies die gedaan zijn met ginseng in Azië vertaalt kunnen worden naar gebruik van de plant door westerlingen. Vervolgonderzoek is daarom zeker nodig.

Bron: Biomed Chromatogr. 2017 Apr;31(4).

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.