25-02-2019

Weet wat je eet! Zo lees je het etiket

We gaan steeds gemakzuchtiger om met eten. Door ons drukke bestaan ontbreekt het aan verse, onbewerkte voedingsmiddelen op ons bord. Dit komt mede door het gigantische aanbod pakjes en zakjes in de supermarkt. Voor een gezonde maaltijd is het echter belangrijk ons niet te laten verleiden door mooie verpakkingen en veelbelovende slogans.

Negeer de naam

Voor de fabrikant is de naam en de verpakking van het product erg belangrijk. Zo krijgt hij het product aan de man. Helaas hebben wij er als consument helemaal niets aan. Omdat de fabrikant de wetgeving slim weet te omzeilen kan een naam namelijk misleidend zijn.

Auteur Teun van de Keuken beschreef dit in zijn boek De supermarktsurvivalgids, ter illustratie gebruikte hij hiervoor het product ‘geitenyoghurtmoment’. In dit product zit namelijk geen echte yoghurt, maar is zetmeel toegevoegd om het product te binden. Hierdoor mag de producent het product geen yoghurt noemen, maar wettelijk gezien wel een rare fantasienaam geven als ‘geitenyoghurtmoment’.

Ook als er maar een klein percentage van een bepaald voedingsmiddel inzit, mag dit worden genoemd in de productnaam of afgebeeld worden op de verpakking. Zo kan een ‘fruitreep’ hoofdzakelijk bestaan uit suiker en maar een te verwaarlozen percentage fruit bevatten.

Bekijk de ingrediënten

Alleen de ingrediëntenlijst vertelt ons wat we willen weten. Belangrijk om te weten is dat hierbij de ingrediënten op volgorde van gewicht staan. Suiker als hoofdingrediënt van een product draagt niet bij aan een gezonde maaltijd. Hoe leesbaarder en korter de ingrediëntenlijst, hoe puurder het product. Om additieven te beperken moeten we letten op E-nummers in de lijst – deze worden ook weleens voluit geschreven; de naam van een additief is vaak lang en ingewikkeld.

Staar je niet blind

Naast de ingrediëntenlijst is ook de voedingswaarde tabel op het etiket te vinden. Deze geeft aan hoeveel calorieën en macronutriënten het product per bepaalde hoeveelheid bevat. Let hierbij goed op, fabrikanten zijn vrij in de portiegrootte waarvan zij de waardes berekenen.

Bron: Foodwatch

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws