Onlangs berichtten wij al dat slaaptekort emotioneel maakt. Nu blijkt ook dat 2 op de 10 Nederlanders moeite hebben met in- en doorslapen.
Omvangrijke studie
Onderzoekers van onder andere Erasmus MC en Amsterdam UMC bestudeerden in totaal de slaap van meer dan 1.1 miljoen mensen; 200.358 Nederlanders, 471.759 mensen uit Groot Brittannië en 409.617 mensen uit de Verenigde Staten in de leeftijd van 1 tot 100. Daarmee is dit de grootste studie in haar soort. Amerikanen hebben tot drie keer meer slaapklachten dan Nederlanders en Britten. De oorzaak hiervan is niet onderzocht in deze studie.
In Nederland slaapt 10 tot 20 procent van de bevolking slecht. Een slaapduur van 7 tot 9 uur per nacht wordt over het algemeen wel gehaald. De problemen hebben meer te maken met in slaap vallen en doorslapen. Daardoor worden veel mensen ook niet uitgerust wakker.
Volgens de onderzoekers kan slecht slapen op de lange termijn tot allerlei problemen met de gezondheid leiden, waaronder het risico op hersenaandoeningen, zoals depressie, beroerte en dementie.
Slaapkwaliteit
Volgens de onderzoekers moet de behandeling en preventie van slaapproblemen zich meer richten op de slaapkwaliteit en niet zozeer op het verlengen van de slaap.
De onderzoekers menen dat mensen hun slaapkwaliteit in veel gevallen zelf kunnen verbeteren door bijvoorbeeld in een rustige en donkere slaapkamer te slapen, ten minste een uur voor het slapengaan alleen ontspannende activiteiten te doen en geen intensieve sporten, door iedere dag op dezelfde tijd op te staan en geen koffie of alcohol te drinken voor het slapengaan.
Hiermee zijn zeker niet alle slaapproblemen op te lossen. Daarom is meer onderzoek nodig met de hulp van veel slecht slapende vrijwilligers. Wil je meedoen? Dat kan via slaapregister.nl.
Het project is gefinancierd door de Hersenstichting en staat aan de basis van de beleidsvorming over slaap van de Hersenstichting en het Trimbos-instituut.
Bron: Nat Hum Behav (2020)