Wanneer ontstond de koortslip?

Onderzoekers hebben de geschiedenis en de herkomst van het herpesvirus onderzocht. Voorgaande bevindingen suggereerden dat het virus 31.000 jaar geleden, in de steentijd,  is ontstaan. De resultaten van de onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Tartu in Letland bewijzen echter het tegendeel.

Twee derde van de wereldbevolking draagt het herpesvirus (Herpes Simplex 1) met zich mee. Nadat iemand geïnfecteerd is, kan het virus tot uiting komen in de vorm van een koortslip. Het virus wordt opgewekt door tijdelijke invloeden op het immuunsysteem zoals stress, lichamelijk vermoeidheid en vitaminegebrek. Tot op het heden werd aangenomen dat het virus ontstaat door veranderingen in het genetische materiaal van het virus. Deze veranderingen zouden zijn ontstaan tijdens het stenen tijdperk, doordat het virus zich dankzij grote migratiestromen uit Afrika (en de daar op volgende bevolkingsdichtheid) kon aanpassen.

Nieuwe onderzoekstechnieken maken het mogelijk genetisch materiaal te onderzoeken. Zo kan het genetisch materiaal uit archeologische vondsten worden onderzocht. In het huidige onderzoek werd er genetisch materiaal afgenomen van personen uit verschillende werelddelen (van de 3e eeuw tot aan de 17e eeuw na Christus), die kort voor het overlijden geïnfecteerd werden met het virus. Oude en nieuwe stammen van het herpesvirus werden hierbij vergeleken.

De resultaten toonden dat de stammen van het oude virus identiek waren aan de nieuwe stammen. Dit zou kunnen betekenen dat het herpesvirus nog niet zo oud is als tot nu toe werd gedacht. Volgens de onderzoekers is het virus 5.000 duizend jaar geleden ontstaan: in de bronstijd. De onderzoekers concludeerden dat het virus is veroorzaakt door veranderende culturele gedragingen tijdens de migratie tussen verschillende bevolkingsgroepen in Oost-Europa, waardoor het zich kon aanpassen.

Bron:

1 https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abo4435

Uit dezelfde categorie

Tandenpoetsen voorkomt longontsteking

Een nieuw Amerikaans onderzoek laat zien dat het aantal longontstekingsgevallen dat in het ziekenhuis wordt opgelopen afneemt door dagelijkse gebitsverzorging.1,2 Dit is de opvallende conclusie uit een analyse van 15 gerandomiseerde klinische proeven met meer dan 2700...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....