18-12-2016

Walnoten houden darmen gezond

Walnoten houden darmen gezond

Veel ziekten blijken in de darmen te beginnen, en het dagelijks eten van walnoten helpt de darmen gezond te houden. Deze ‘supernoot’ kan misschien zelfs dikkedarmkanker voorkomen, zo wijst nieuw onderzoek uit.
Het eten van ongeveer 30 gram walnoten per dag kan de kans op deze soort kanker met meer dan 200 procent verkleinen, aldus onderzoekers van de Universiteit van Connecticut. Daarnaast fungeert de noot als een natuurlijk probioticum dat de dikke darm gezond houdt.
Walnoten bevatten meer meervoudig onverzadigde vetten dan alle andere noten, en ze hebben het hoogste percentage omega 3- en omega 6-vetzuren. Verder zijn ze rijk aan vitamine E, die kanker tegengaat.
De onderzoekers zeggen dat een walnoot meer is dan de som van zijn delen, met zijn kankerbestrijdende eigenschappen die specifiek gericht zijn op colonkanker, de op twee na meest voorkomende kankersoort.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat walnoten ons ook beschermen tegen hartziekte, diabetes en neurologische aandoeningen.
De kankerbestrijdende kwaliteiten van de noot zijn momenteel alleen waargenomen bij proeven op muizen, maar de onderzoekers denken dat deze gunstige uitkomsten ook bij mensen herhaald kunnen worden. De muizen die een equivalent van 30 gram walnoten per dag kregen, hadden 2,3 keer minder tumoren dan de muizen die geen walnoten kregen.
Bron: Cancer Prevention Research, 2016; doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-16-0026
 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Het laatste nieuws