09-07-2020

Waarom ‘veilige’ huidcrèmes toch uitslag kunnen veroorzaken

Huidcrèmes, tandpasta en geurstoffen kunnen een jeukende uitslag genaamd dermatitis veroorzaken, zelfs crèmes die bij het testen aan alle veiligheidseisen voldoen. 

In de producten zitten stoffen die bij standaardtesten onder de radar blijven, maar die wel door het immuunsysteem van het lichaam worden opgemerkt door een complexe chemische reactie die optreedt bij aanbrengen op de huid. 

In de producten zitten stoffen die een interactie aangaan met een veelvoorkomend molecuul van het immuunsysteem in de huid, CD1a. De stoffen kunnen de plaats innemen van de natuurlijke vetmoleculen (lipiden) die normaal in de CD1a-moleculen aanwezig zijn en als dat gebeurt, worden de T-cellen van ons immuunsysteem geactiveerd en komt er een immuunreactie op gang die uiteindelijk de huiduitslag veroorzaakt. 

Van de geteste stoffen is het vooral farnesol die tot huiduitslag leidtDeze stof wordt in veel huidverzorgingsproducten gevonden volgens onderzoekers van Columbia University Irving Medical Center.  

De enige oplossing is stoppen met het gebruik van deze cosmetica en plaatselijk ter verlichting van de uitslag een zalf aanbrengen. Het kan volgens de onderzoekers bij een ernstige vorm nodig zijn om te behandelen met orale corticosteroïdenmaar zij onderzoeken ook mogelijkheden om de allergische reactie te voorkomen met een zalf met concurrerende lipiden die de plaats innemen van de lipiden die een immuunreactie uitlokken. 

BRON: Sci Immunol, 2020; 5: eaax5430 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws