10-01-2019

Waarom u uw laatste maaltijd voor 21 uur moet gebruiken

Als u uw laatste maaltijd wat eerder gebruikt – uiterlijk voor 9 uur ‘s avonds – vermindert dit uw risico op borst- en prostaatkanker. En als u toch later eet, verkrijgt u een soortgelijk beschermend effect als u na het eten twee uur wacht voordat u naar bed gaat.

Wanneer u eet is net zo belangrijk als wat u eet en kan een sterke impact hebben op uw gezondheid, zeggen onderzoekers van het Barcelona Institute for Global Health. Het gaat om de manier waarop uw lichaam voedsel metaboliseert, en u moet lang genoeg in beweging zijn om dit efficiënt te kunnen doen.

Mensen die vóór 21 uur hun laatste maaltijd gebruiken, hebben gemiddeld 20 procent minder kans op borst- of prostaatkanker dan mensen die na 22 uur eten.

Maar ongeacht hoe laat u eet, heeft twee uur wachten voordat u naar bed gaat om het voedsel volledig te verteren, een vergelijkbaar beschermend effect, in vergelijking met iemand die onmiddellijk na het eten van de laatste maaltijd naar bed gaat.

De onderzoekers vergeleken de levensstijlen en eetgewoonten van 621 patiënten met prostaatkanker en 1205 met borstkanker met die van 872 gezonde mannen en 1321 gezonde vrouwen.

Eetgewoonten moeten worden meegewogen in adviezen voor de preventie van kanker, zo stellen de onderzoekers. ‘De impact kan vooral van belang zijn in culturen, zoals die in Zuid-Europa, waar mensen te laat eten,’ zegt hoofdonderzoeker Manolis Kogevinas.

Bron: Int J Cancer, 17 juli 2018; doi: 10.1002/ijc.31649

 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws