29-06-2009

Waarom u meer zon nodig hebt vanaf uw vijftigste

Eindelijk beginnen we ons te realiseren dat we wel degelijk wat zon op onze huid nodig hebben. Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat we nog meer nodig hebben naarmate we ouder worden.
Zon is de beste bron van vitamine D en het blijkt dat ons natuurlijke vitamine-D-gehalte afneemt naarmate we ouder worden. Dat kan komen door het normale verouderingsproces en doordat we misschien niet meer zo vaak buiten komen op latere leeftijd. Een laag vitamine-D-gehalte kan een aandoening veroorzaken genaamd ‘het metabole syndroom’. Dat is een combinatie van stoornissen, met name bij ouderen, die het risico van hartziekten en diabetes verhoogt.
Uit onderzoek onder 3262 mensen in de leeftijd van vijftig tot zeventig jaar bleek dat 94 procent van hen een laag vitamine-D-gehalte had en 42 procent het metabole syndroom. Onderzoeksteamleider dr. Oscar Franco, van de Warwick Medical School in Engeland, gelooft dat vitamine-D-tekort een wereldwijd gezondheidsprobleem zou kunnen worden.
 

BRON: Diabetes Care, 14 april 2009, doi: 10.2337/dc09-0209

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.