17-08-2022

Waarom MS-patiënten melk beter kunnen vermijden

Mensen met multiple sclerose (MS) kunnen beter stoppen met het drinken van melk.

Melk en andere zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas, kunnen de symptomen verergeren, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Bonn in Duitsland.

Zelfs voor mensen zonder MS kan koemelk de verwoestende effecten van MS nabootsen en neurologische schade veroorzaken, doordat koemelk myeline, de isolerende laag rond zenuwvezels, aantast.

Bij multiple sclerose vernietigt het immuunsysteem van het lichaam het myeline-omhulsel en uit proeven met laboratoriummuizen bleek dat caseïne, een eiwit in koemelk, dezelfde effecten had. De onderzoekers denken dat het immuunsysteem bij het afbreken van de caseïne ook myeline vernietigt.

Om te controleren of vergelijkbare effecten bij mensen zouden worden waargenomen, injecteerden de onderzoekers caseïne-antilichamen in menselijk hersenweefsel. De antilichamen hopen zich op in cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van myeline.

De immuunrespons lijkt zich te concentreren op witte bloedcellen genaamd B-lymfocyten. Andere onderzoekers hebben bij MS-patiënten een sterke reactie op caseïne opgemerkt. Er wordt gedacht dat ze op jongere leeftijd een allergische reactie op het eiwit hebben ontwikkeld.

Hoewel de onderzoekers er niet zeker van kunnen zijn dat caseïne dit teweegbrengt bij alle MS-patiënten, ontdekten ze dat het de symptomen zeker verergert bij mensen die allergisch zijn voor melk.

Proc Natl Acad Sci VS, 2022; 119(10): e2117034119

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws