29-09-2021

Waarom kinderen broccoli niet lekker vinden

Wetenschappers denken het antwoord te weten op de vraag waarom kinderen sommige groenten halsstarrig weigeren te eten. De wisselwerking van groenten en bacteriën in ons speeksel kunnen onaangename geuren in de mond veroorzaken.

Kinderen en jongvolwassenen zijn dus niet per se kieskeurige eters, er kan een wetenschappelijke reden zijn voor hun afkeer van een groep groenten die bekend staat als de brassica-groenten. Hiertoe behoren onder andere spruitjes, broccoli, bloemkool en boerenkool.

De Australische onderzoekers ontdekten dat ouders en hun kinderen vergelijkbare niveaus van de geuren hebben, wat suggereert dat ze hetzelfde soort microbiomen – bacteriën – in de mond delen. Ze merkten ook dat hoge niveaus ervoor zorgen dat kinderen een hekel hebben aan sommige groenten waardoor het wel of niet eten van deze groenten is gekoppeld aan individuele perceptie en smaak.

Volgens wetenschappers bevatten brassicagroenten een verbinding genaamd S-methyl-ʟ-cysteïnesulfoxide die krachtige, zwavelachtige geuren produceert wanneer deze worden gebruikt door een enzym in de plant. Dit gebeurt bij sommige mensen ook wanneer hetzelfde enzym geproduceerd wordt door bacteriën in de mond.

Hoewel door eerdere studies al bekend was dat volwassenen verschillende niveaus van dit enzym in hun speeksel hebben, was niet bekend of ditzelfde geldt voor kinderen en of het hun voedselvoorkeuren beïnvloedt.

In deze nieuwe studie identificeerden onderzoekers de belangrijkste verbindingen in rauwe en gestoomde bloemkool en broccoli die de geur produceren. Vervolgens vroegen ze 98 kind- en ouderparen, met kinderen tussen de zes en acht jaar oud, om de belangrijkste geurstoffen te beoordelen. Zowel kinderen als volwassenen hielden het minst van dimethyltrisulfide, dat rot, zwavelachtig en bedorven ruikt.

Het team mengde vervolgens speekselmonsters met rauw bloemkoolpoeder en analyseerde de soorten verbindingen die in de loop van de tijd werden geproduceerd. Ze vonden grote verschillen tussen individuen, maar kinderen hadden meestal eenzelfde niveaus als hun ouders, wat volgens de onderzoekers waarschijnlijk wordt verklaard door vergelijkbare microbiomen in hun mond.

Volgens de studie hadden kinderen van wie het speeksel grote hoeveelheden zwavelverbindingen produceerde het meest een hekel aan rauwe brassicagroenten, maar deze relatie werd niet gezien bij volwassenen, die de smaak na verloop van tijd zouden kunnen leren verdragen.

De resultaten bieden een nieuwe potentiële verklaring waarom sommige mensen van de groenten houden en anderen, vooral kinderen, niet, zeggen de onderzoekers.

Bron: ASC, 2021: DOI 10.1021

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: Pompoenpittoastjes

Laat de toastjes van witte bloem voortaan maar achterwege, want dit recept voor pompoenpittoastjes is je nieuwe favoriet! Daarbij zijn ze goed voor je darmgezondheid, want ze bevatten lekker veel vezels.  Ingrediënten: 100 gram pompoenpitten voor het meel 1 volle...

Lekker en ook gezond: Kleurige radijs-aardappelsalade

Gezond, groen, gevarieerd en vezelrijk eten is van vitaal belang. Maar hoe maak je het leuk? Dit recept voor de kleurige radijs-aardappelsalade van Mari Maris smaakt naar meer!  Voor 4 personen Ingrediënten: 500 gram nieuwe aardappelen, in partjes van 1½ cm op het...

Lekker en ook gezond: Cranberry-, wortel- en citroenbrood

Dit ‘brood zonder brood’ is heerlijk als aperitief, tussendoortje of toetje en is een zoete, zachte lekkernij waar iedereen dol op zal zijn. Niemand zal raden dat het brood tarwe-, gluten- en suikervrij is. Voor een brood van 20 x 10 cm  Droge ingrediënten: 250 g...

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...