26-10-2022

Waarom jij wordt gebeten en de ander niet

Heb jij je afgelopen zomer ook voortdurend afgevraagd waarom jij iedere ochtend wakker werd met weer een nieuwe serie muggenbeten en je bedgenoot niet?

Er doen allerlei verhalen de ronde over waarom de een het mikpunt is van muggen en de ander niet: ‘Je hebt zoet bloed’, ‘Je eet te zoet’, ‘Je moet meer knoflook eten’ of juist niet, ‘Je zweet veel’ et cetera. Een recente studie van een Amerikaans onderzoeksteam biedt nu een verklaring.

Dit team voerde al eerder een onderzoek uit naar muggen. In deze studie ontdekten de wetenschappers dat muggen ons altijd kunnen vinden, zelfs al zijn de receptoren van hun reukvermogen uitgeschakeld. Dan passen ze hun reukvermogen simpelweg aan. Alleen vrouwelijke muggen prikken overigens naar bloed. Zij hebben dit nodig om te overleven en zich voor te planten.

In deze nieuwe studie werd deelnemers gevraagd om dagelijks een aantal uren nylon kousen over hun onderarmen te dragen. De geur van de betreffende persoon kon op deze manier diep doordringen in het weefsel. De kousen werden vervolgens in aparte kamers gelegd. Daarna werden vrouwelijke Aedes Aegypti-muggen vrijgelaten die vrij naar de afzonderlijke ruimtes konden vliegen. En wat bleek? De kousen van de 33e deelnemer waren 100 keer aantrekkelijker dan die van de minst attractieve deelnemer. De persoon die op de tweede plaats eindigde, was vier keer minder verleidelijk dan de ‘winnaar’.

Vervolgens keken de onderzoekers naar de geurprofielen van de deelnemers. Carbonzuren (organische verbindingen in talg die op je huid je lichaamsgeur produceren), bleken het antwoord te vormen. De aantrekkelijkste deelnemers produceerden namelijk veel meer carbonzuren dan degenen van wie de muggen de kousen links lieten liggen.

Iedereen heeft een uniek huidmicrobioom. Dus een oplossing is niet eenvoudig. De onderzoekers denken wel hierover na, maar er zijn nog geen manieren om het carbonzuurgehalte van je huid aan te passen. Dus vooralsnog zullen de pechvogels volgend voorjaar toch weer die klamboe uit de kast moeten halen.

Bron: Cell, October 2022

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws