17-04-2014

Waarom je ziek wordt van een lange vlucht

Bent u ooit ziek geworden na een langeafstandsvlucht? Sommigen wijten dit aan de slechte luchtcirculatie in het vliegtuig. Maar onderzoekers hebben begin dit jaar een nieuwe theorie onthuld: alles wat ‘botst’ met onze biologische klok, zoals een jetlag of ploegendienst, kan de genen verstoren die verband houden met ons immuunsysteem. Als ons immuunsysteem tijdelijk niet of slecht werkt, hebben we meer kans virussen op te lopen die op dat moment rondwaren.
Als ons lichaam ‘uit de pas loopt’, kan dat leiden tot een zes keer lagere activiteit van genen die het immuunsysteem en vele andere biologische processen helpen reguleren.
Onderzoekers van de Universiteit van Surrey ontdekten dit toen ze het normale slaappatroon van 22 vrijwilligers doorbraken. Hun normale slaapwaakcyclus werd elke dag met vier uur vertraagd, totdat hun slaap uiteindelijk twaalf uur uit de pas liep. Toen er daarna bloed afgenomen werd bij de proefpersonen, bleken veel minder van hun genen te zijn afgestemd op een dag-en-nachtritme.
(Bron: PNAS 2014, doi: 10.1073/pnas.1316335111)
 

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....