17-04-2014

Waarom je ziek wordt van een lange vlucht

Bent u ooit ziek geworden na een langeafstandsvlucht? Sommigen wijten dit aan de slechte luchtcirculatie in het vliegtuig. Maar onderzoekers hebben begin dit jaar een nieuwe theorie onthuld: alles wat ‘botst’ met onze biologische klok, zoals een jetlag of ploegendienst, kan de genen verstoren die verband houden met ons immuunsysteem. Als ons immuunsysteem tijdelijk niet of slecht werkt, hebben we meer kans virussen op te lopen die op dat moment rondwaren.
Als ons lichaam ‘uit de pas loopt’, kan dat leiden tot een zes keer lagere activiteit van genen die het immuunsysteem en vele andere biologische processen helpen reguleren.
Onderzoekers van de Universiteit van Surrey ontdekten dit toen ze het normale slaappatroon van 22 vrijwilligers doorbraken. Hun normale slaapwaakcyclus werd elke dag met vier uur vertraagd, totdat hun slaap uiteindelijk twaalf uur uit de pas liep. Toen er daarna bloed afgenomen werd bij de proefpersonen, bleken veel minder van hun genen te zijn afgestemd op een dag-en-nachtritme.
(Bron: PNAS 2014, doi: 10.1073/pnas.1316335111)
 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws