19-11-2020

Waarom je koffie moet mijden voor het ontbijt

Misschien heb je dat kopje sterke zwarte koffie nodig in de ochtend, maar drink het niet voordat je hebt ontbeten.

Dat eerste kopje op een lege maag verhoogt namelijk dramatisch de insuline die je produceert als je eet. De respons van de bloedglucose kan tot 50 procent hoger oplopen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Bath.
De metabole schade van dat kopje is veel groter dan een slechte nachtrust kan veroorzaken. En als eerste op een dag regelmatig koffie drinken kan uiteindelijk leiden tot type 2 diabetes en hart-en vaatziekten, beide veroorzaakt door een slechte verwerking van insuline door het lichaam.

Het is een normale gewoonte. “We weten allemaal dat bijna de helft van ons ‘s ochtends wakker wordt en, voordat we iets anders doen, koffie drinkt. En hoe vermoeider we ons voelen, hoe sterker de koffie,” zegt hoofdonderzoeker James Betts. Maar als je de kick-start van koffie nodig hebt, zorg er dan voor dat je dat drinkt na het ontbijt. De onderzoekers testten een groep van 29 gezonde mannen en vrouwen die na een goede nachtrust zowel koffie kregen op een lege maag als na het ontbijt.

Bron: Br J Nutr. 2020 Feb; 124(10): 1114-1120

Uit dezelfde categorie

De mei editie is er!

De nieuwste Medisch Dossier is er. Hier een kleine greep uit deze nieuwste editie. Je kunt hem thuis ontvangen met een proefabonnement.   [su_button url="https://www.medischdossier.org/product/proefabonnement-3-nummers-voor-e1500/" target="blank"...

Begin met wandelen na een beroerte en je leeft langer

Als je een beroerte hebt gehad, begin dan met wandelen (of tuinieren of fietsen). Door slechts vier uur per week actief te zijn, neemt je risico op vroegtijdig overlijden al drastisch af. Ben je 75 jaar of ouder, dan zal elke week wat lichaamsbeweging je risico op...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.