19-11-2020

Waarom je koffie moet mijden voor het ontbijt

Misschien heb je dat kopje sterke zwarte koffie nodig in de ochtend, maar drink het niet voordat je hebt ontbeten.

Dat eerste kopje op een lege maag verhoogt namelijk dramatisch de insuline die je produceert als je eet. De respons van de bloedglucose kan tot 50 procent hoger oplopen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Bath.
De metabole schade van dat kopje is veel groter dan een slechte nachtrust kan veroorzaken. En als eerste op een dag regelmatig koffie drinken kan uiteindelijk leiden tot type 2 diabetes en hart-en vaatziekten, beide veroorzaakt door een slechte verwerking van insuline door het lichaam.

Het is een normale gewoonte. “We weten allemaal dat bijna de helft van ons ‘s ochtends wakker wordt en, voordat we iets anders doen, koffie drinkt. En hoe vermoeider we ons voelen, hoe sterker de koffie,” zegt hoofdonderzoeker James Betts. Maar als je de kick-start van koffie nodig hebt, zorg er dan voor dat je dat drinkt na het ontbijt. De onderzoekers testten een groep van 29 gezonde mannen en vrouwen die na een goede nachtrust zowel koffie kregen op een lege maag als na het ontbijt.

Bron: Br J Nutr. 2020 Feb; 124(10): 1114-1120

Uit dezelfde categorie

De mei editie is er!

De nieuwste Medisch Dossier is er. Hier een kleine greep uit deze nieuwste editie. Je kunt hem thuis ontvangen met een proefabonnement.   [su_button url="https://www.medischdossier.org/product/proefabonnement-3-nummers-voor-e1500/" target="blank"...

Het laatste nieuws