11-01-2022

Waarom een ​​Chinese pijnstiller zo effectief is

Een middel dat al duizenden jaren in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt gebruikt, kan chronische pijn bestrijden doordat het zich richt op receptoren in de hersenen die pas onlangs zijn ontdekt.

Het middel, conolidine, dat afkomstig is van een bloeiende, tropische struik (Tabernaemontana divaricata), gaat een wisselwerking aan met een opioïde-receptor in de hersenen die pas kort geleden werd ontdekt. Van de 240 receptoren die onderzoekers van het Luxembourg Institute of Health onderzochten, is de receptor genaamd ACKR3/CXCR7 de effectiefste als het gaat om pijnverlichting.

Wetenschappers testten de effectiviteit van conolidine, een verbinding uit de bast van de plant, en ze denken dat dit nog beter zou kunnen werken in combinatie met andere verbindingen.

Conolidine werkt in op de opioïde hersenreceptor ACKR3/CXCR7, die opioïde peptiden reguleert die pijnverlichting en emoties – waaronder euforie, angst, stress en depressie – beheersen.

Volgens de onderzoekers is het dit biochemische proces dat de kern is van de TCM-remedie. Dit zou de weg kunnen banen naar nieuwe behandelingen tegen pijn depressie. In tegenstelling tot standaard pijnstillers zoals de opioïden, is conolidine niet verslavend en veroorzaakt het geen ademhalingsproblemen, een andere reactie op de medicijnen.

Signal Transduct Target Ther, 2021; 6: 209

Uit dezelfde categorie

De mei editie is er!

De nieuwste Medisch Dossier is er. Hier een kleine greep uit deze nieuwste editie. Je kunt hem thuis ontvangen met een proefabonnement.   [su_button url="https://www.medischdossier.org/product/proefabonnement-3-nummers-voor-e1500/" target="blank"...

Begin met wandelen na een beroerte en je leeft langer

Als je een beroerte hebt gehad, begin dan met wandelen (of tuinieren of fietsen). Door slechts vier uur per week actief te zijn, neemt je risico op vroegtijdig overlijden al drastisch af. Ben je 75 jaar of ouder, dan zal elke week wat lichaamsbeweging je risico op...

Het laatste nieuws