Een middel dat al duizenden jaren in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt gebruikt, kan chronische pijn bestrijden doordat het zich richt op receptoren in de hersenen die pas onlangs zijn ontdekt.
Het middel, conolidine, dat afkomstig is van een bloeiende, tropische struik (Tabernaemontana divaricata), gaat een wisselwerking aan met een opioïde-receptor in de hersenen die pas kort geleden werd ontdekt. Van de 240 receptoren die onderzoekers van het Luxembourg Institute of Health onderzochten, is de receptor genaamd ACKR3/CXCR7 de effectiefste als het gaat om pijnverlichting.
Wetenschappers testten de effectiviteit van conolidine, een verbinding uit de bast van de plant, en ze denken dat dit nog beter zou kunnen werken in combinatie met andere verbindingen.
Conolidine werkt in op de opioïde hersenreceptor ACKR3/CXCR7, die opioïde peptiden reguleert die pijnverlichting en emoties – waaronder euforie, angst, stress en depressie – beheersen.
Volgens de onderzoekers is het dit biochemische proces dat de kern is van de TCM-remedie. Dit zou de weg kunnen banen naar nieuwe behandelingen tegen pijn depressie. In tegenstelling tot standaard pijnstillers zoals de opioïden, is conolidine niet verslavend en veroorzaakt het geen ademhalingsproblemen, een andere reactie op de medicijnen.
Signal Transduct Target Ther, 2021; 6: 209