06-11-2020

Waarom aardappelpuree met worst dodelijk kan zijn

Mensen met een ongezond voedingspatroon van bewerkte voeding verhogen hun kans op het krijgen van een chronische ziekte, zoals een hartaandoening, kanker of dementie. Toch ligt het iets ingewikkelder. 

Onderzoekers hebben ontdekt dat de manier waarop we ongezonde voedingsmiddelen combineren op hetzelfde bord een even grote rol speelt bij het risico op ziekte als de voedingskeuzen die we als zodanig maken. 

De kern van het probleem is bewerkt vlees, zoals worstjes, die regelmatig werden gegeten door – in ieder geval – bijna iedereen die vervolgens dementie kreeg. Maar wat zij samen met dat vlees aten, leek het risico net zoveel te beïnvloeden, aldus onderzoekers van de Franse University of Bordeaux. 

Toen zij het dieet van 209 mensen met dementie vergeleken met dat van 418 mensen zonder die ziekte, zagen de onderzoekers dat degenen die de meeste kans hadden op het krijgen van dementie zetmeelrijke voeding zoals aardappelen toevoegden, met gebak als toetje. 

Het regelmatig eten van worst met aardappelpuree was bijvoorbeeld een even grote risicofactor als het eten van bewerkt vlees op zichzelf. Mensen die regelmatig bewerkte vleesproducten aten, maar daarbij gezondere dingen aten zoals groenten, zeevoedsel of fruit, hadden een kleiner risico op dementie. 

Variatie is de sleutel, zegt hoofdonderzoeker Cécilia Samieri. Gezondere opties aan je voedingspatroon toevoegen, ook al eet je daarbij bewerkt vlees, verlaagt je kans op dement worden. 

BRON: Neurology, 2020; 94: e2014–25 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws