23-08-2021

Vrouwen met een urineweginfectie krijgen regelmatig de verkeerde behandeling

Veel vrouwen met een urineweginfectie (UWI) krijgen de verkeerde behandeling van hun arts.

Volgens een nieuwe studie krijgt ongeveer 75 procent langer dan nodig medicatie ter behandeling van ongecompliceerde gevallen en de helft krijgt helemaal het verkeerde antibioticum.

Onjuist voorschrijven kan ernstige gevolgen hebben voor de vrouwen en verhoogt de antibioticaresistentie, aldus onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis.

Ze namen de verzekeringsclaims door van 670.400 vrouwen tussen 18 en 44 jaar oud die waren behandeld voor ongecompliceerde urineweginfecties. Van hen kreeg 47 procent een ongeschikt antibioticum en 76 procent werd langer behandeld dan nodig was. Langdurige behandeling kwam vaker voor bij vrouwen die op het platteland woonden.

Artsen zouden een smalspectrumantibioticum moeten voorschrijven voor een UWI, maar in ongeveer de helft van de gevallen die de onderzoekers beoordeelden, hadden ze in plaats daarvan een breedspectrumantibioticum voorgeschreven.

Bron: Infect Control Hosp Epidemiol, 2021 Feb 24; 1–8

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws