07-07-2021

Vroege partijen Pfizer-vaccin waren ‘instabiel’

Vroege partijen van het mRNA Covid-vaccin van Pfizer waren onstabiel, zo werd onthuld in gelekte documenten van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

De instabiliteit zorgt ervoor dat het vaccin niet effectief is tegen het SARS-CoV-2-virus – verantwoordelijk voor Covid-19 – en kan het gebruik ervan zelfs onveilig maken.
De EMA ontdekte de instabiliteit toen het afgelopen november vroege partijen inspecteerde als onderdeel van het goedkeuringsproces dat de uitrol van een Europees grootschalig vaccinatieprogramma mogelijk zou maken. De RNA-integriteit was gedaald tot slechts 55 procent, ver onder de 75 procent die volgens de EMA nodig was om het vaccin effectief te maken.

Ondanks deze zorgen gaf het EMA slechts een maand later toch goedkeuring aan de fabrikant, Pfizer-BioNTech, waarmee het het eerste messenger-RNA (mRNA)-vaccin ooit werd dat een vergunning kreeg.

Het mRNA-vaccin werkt door cellen te ‘leren’ om een eiwit te maken dat een immuunrespons veroorzaakt, maar het is van vitaal belang dat het stabiel is en een compleet mRNA-molecuul bevat. ‘Zelfs een kleine afbraakreactie, overal langs een mRNA-streng’ maakt het vaccin al ondoeltreffend, aldus apotheker Daan Crommelin.

De zorgen van het EMA over de vroege partijen van het vaccin werden blootgelegd toen de database werd gehackt en 40 Mb aan geclassificeerde gegevens op het dark web werden geplaatst. Het agentschap maakte zich zorgen over de productieprocessen van Pfizer, met zeer lage hoeveelheden intact mRNA, maar toch stonden er slechts een maand later openbare uitspraken op de website over het ‘consistente en aanvaardbare’ kwaliteitsniveau van het nieuwe vaccin.

Het Pfizer-vaccin was het eerste van een nieuwe golf van mRNA-vaccins en -behandelingen. Moderna heeft ook een eigen product ontwikkeld en CureVac is ermee bezig. Toch was geen van de producenten bereid om te onthullen welk integriteitspercentage van mRNA een product effectief maakt, toen journalisten van het British Medical Journal hiernaar vroegen.

Het acceptabele niveau is vertrouwelijke bedrijfsinformatie, aldus het Britse medicijnagentschap MHRA.

Bron: BMJ, 2021; 372: n627

 

Uit dezelfde categorie

De mei editie is er!

De nieuwste Medisch Dossier is er. Hier een kleine greep uit deze nieuwste editie. Je kunt hem thuis ontvangen met een proefabonnement.   [su_button url="https://www.medischdossier.org/product/proefabonnement-3-nummers-voor-e1500/" target="blank"...

Begin met wandelen na een beroerte en je leeft langer

Als je een beroerte hebt gehad, begin dan met wandelen (of tuinieren of fietsen). Door slechts vier uur per week actief te zijn, neemt je risico op vroegtijdig overlijden al drastisch af. Ben je 75 jaar of ouder, dan zal elke week wat lichaamsbeweging je risico op...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.