21-05-2020

Vroege ontdekking van hersenontsteking kan alzheimer vertragen

Volgens het centrum voor Disease Control and Prevention (CDC) is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie. In de Verenigde Staten treft deze aandoening ongeveer 5 miljoen mensen. Mensen met de ziekte zijn meestal ouder dan 60 jaar. Nederland telt volgens Alzheimer Nederland op dit moment ruim 280.000 mensen met dementie.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaken van de ziekte van Alzheimer zijn, maar wetenschappers denken dat de ziekte waarschijnlijk het gevolg is van tal van factoren, zoals de leeftijd van een persoon, genetisch profiel en mogelijk ook opvoeding, dieet, en het milieu. Er is ook nog geen remedie voor de aandoening. Dat betekent dat behandelingen zich meestal richten op symptoombeheersing en het vertragen van de progressie van de ziekte.

Neuro-inflammatie

Volgens dr. Caterina Scuderi, assistent-hoogleraar farmacologie en toxicologie aan de Sapienza Universiteit van Rome, Italië, en haar mede-onderzoekers kent de ziekte van Alzheimer drie biomarkers in onze hersenen. Kenmerkend zijn het verzamelen van bèta-amyloïde peptiden rondom de neuronen, de opbouw van eiwitten in neuronen en neuro-inflammatie (hersenontsteking). In eerder onderzoek (2015) van onder meer prof. Michael T. Heneka van de afdeling Neurologie, Universitair Ziekenhuis in Bonn, Duitsland, werd de rol van hersenontstekingen al benadrukt. Zijn team zag bewijs dat neuro-inflammatie een aanzienlijke rol speelt bij het stapsgewijze ontstaan van alzheimer. Dit Duitse onderzoek namen de Italiaanse onderzoekers als uitgangspunt.

Immuunreactie bevordert progessie ziekte

Het Italiaanse onderzoeksteam meent dat de immuunreactie in plaats van ons te beschermen juist de progressie van alzheimer bevordert. De onderzoekers bestudeerden verschillende diermodellen om te zien hoe neuro-inflammatie de ziekte van Alzheimer kan beïnvloeden. Ze ontdekten dat wanneer een hersenontsteking vroegtijdig wordt behandeld, dit progressie van alzheimer kan vertragen.
Volgens dr. Scuderi is het daarom belangrijk om in het vroegste stadium van de ziekte te starten met een interventie. Dan zijn cellulaire en moleculaire veranderingen al geactiveerd, maar grote schade aan de hersenen is nog niet opgetreden. Dit nieuwe onderzoek laat daarmee het belang van het ontwikkelen van therapieën zien die gericht zijn op de zeer vroege stadia van de ziekte.

In Medisch Dossier besteden wij regelmatig aandacht aan Alzheimer. Via deze link kun je alle artikelen over alzheimer vinden.

Bron: FASEB Bioadv. 2020 Apr; 34 (S1)

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Het laatste nieuws