Vroeg ontbijten verlaagt het risico op diabetes

Ontbijten voor 8.30 uur ‘s ochtends verkleint het risico op diabetes type 2. De kans op lagere bloedsuikerspiegels is dan groter en dit vermindert de kans op insulineresistentie, een vroeg waarschuwingssignaal voor de ziekte.

Vroeger op de dag beginnen met eten is de allerbelangrijkste factor als het gaat om diabetespreventie. En het werkt beter dan andere strategieën, zoals eten binnen een beperkte tijdsspanne.
Onderzoekers van de Universiteit in Chicago analyseerden gegevens van 10.575 mensen die deelnamen aan een onderzoek waarin hun eetgewoonten en gezondheid werden bijgehouden.

Ze verdeelden de deelnemers in drie groepen op basis van het aantal uren dat ze aten – met een tijdsspanne om te eten van minder dan 10 uur, 10 tot 13 uur of meer dan 13 uur per dag – en vervolgens in zes subgroepen, afhankelijk van of het eerste eetmoment vóór of na 8.30 uur was.

De nuchtere bloedsuikerspiegels waren vergelijkbaar in alle groepen, maar het echte verschil werd gezien bij degenen die het eerste eetmoment vroeger in de ochtend hadden, met name vóór 8.30 uur. ‘Deze bevindingen, die suggereren dat de stofwisseling sterker wordt beïnvloed door het tijdstip van eten dan door de tijdsspanne waarbinnen je eet, ondersteunen vroeg ontbijten’, zegt hoofdonderzoeker Marriam Ali.

Bron: Endocrine Society annual meeting, press release March 17, 2021

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws