De maagdarmbacterie Clostridium difficile, die sinds vorig jaar ook Nederlandse ziekenhuizen bezoekt, danst al jaren op tafel in de Britse ziekenhuizen, vooral doordat de hygiëne er onvoldoende is, antibiotica te vaak en verkeerd worden voorgeschreven en de artsen een uitbraak vaak niet melden, zo hebben de autoriteiten daar ontdekt. In 2004 zijn er meer dan 44.000 mensen ouder dan 65 geïnfecteerd geraakt in een ziekenhuis, en 1748 overleden aan de infectie. Dit micro-organisme kan leiden tot diarree, ernstige ziekte en overlijden. Ouderen zijn het meest vatbaar. De bacterie is resistent tegen hitte, alcohol en maagzuurremmers.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat een uitbraak van C. difficile kan ontstaan door vrij verkrijgbare zuurremmers om het maagzuur te neutraliseren. Het bleek dat veel patiënten met C. difficile vaak maagzuurremmers gebruikten en er blijkt een duidelijk verband tussen die twee te bestaan. Het onderzoeksteam merkte ook een toename op van het aantal gevallen van C. difficile dat gemeld en behandeld werd door artsen, een fenomeen dat ook werd waargenomen in de Canadese provincie Quebec en in bepaalde gebieden in Amerika1,2.
1Daily Telegraph, 21 december 2005
2JAMA, 2005; 294: 2989-2995
Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen
Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...