19-07-2021

Voorkom stress met een kop cacao

Gestrest? Geef jezelf dan geen hartaanval en kom in plaats daarvan op adem met flavanolen die te vinden zijn in fruit, groenten en zelfs in het sporadische kopje cacao.

Flavanolen kunnen je beschermen tegen stressgerelateerde hart- en vaatziekten, beroerte en trombose. Ze helpen de bloedvaten gezond te laten functioneren als je je mentale kalmte verliest.

Het is al bekend dat mentale stress de bloedvaten beïnvloedt. En nu hebben onderzoekers ontdekt dat een kopje flavanolrijke cacao beschermend werkt in stressvolle tijden.
Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham lieten een groep mannen een mentaal uitputtende oefening doen. De helft dronk 90 minuten van tevoren een kopje cacao. De cacaodrinkers hadden een betere doorbloeding en bloedvatfunctie dan degenen die dit niet hadden gedronken.

Maar als cacao niet je ding is, kun je je flavanolen halen uit appels, zwarte druiven, bramen, frambozen, peulvruchten, zoals linzen en bonen, en zelfs groene thee.

En het is belangrijk dat je dat doet, zeggen de onderzoekers. Zelfs een enkele periode van mentale stress kan je risico op een hartaanval verhogen, en het verhoogt zeker je hartslag en bloeddruk.

Bron: Nutrients, 2021; 13: 1103

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.