16-04-2020

Voorkom depressie met voeding

Neerslachtige gevoelens komen bij veel mensen op latere leeftijd vaker voor. Behandeling met medicijnen of psychotherapie werkt niet altijd en daarom is preventie in strijd tegen deze ziekte belangrijk. Voeding en gezonde darmen kunnen hierbij een rol spelen.

Er lijkt een relatie te zijn tussen darmproblemen en het bestaan van psychische stoornissen, zoals depressie en angst. De communicatie tussen de darmen en de hersenen, de hersen-darm-as, is tweerichtingsverkeer. Aan de ene kant kunnen we van stress darmklachten krijgen, maar omgekeerd kan een onbalans in de darmflora ook zorgen voor psychische problemen. Gezonde voeding is onontbeerlijk voor een gezonde darmflora. Wetenschappers hebben een literatuuronderzoek gedaan om te kijken welke voeding nu precies werkt bij neerslachtigheid.

Tryptofaan en B-vitaminen

De onderzoekers selecteerden zes studies die de effecten van voeding in het voorkomen van neerslachtige gevoelens bij 65-plussers beschreven. Mensen die relatief veel tryptofaanrijke voeding en B-vitaminen aten, hadden minder vaak last van depressieve gevoelens. Een studie maakt daarnaast melding van de positieve invloed van 1000 mg omega 3-vetzuren uit vis. Tryptofaan is een aminozuur dat door het lichaam gebruikt wordt om onder andere serotonine, het gelukshormoon, te maken. Daarnaast is tryptofaan in staat om de darmflora gunstig te beïnvloeden. Tryptofaanrijke voedingsmiddelen zijn onder andere zonnebloem- en pompoenpitten, sesamzaadjes, bananen, bruine rijst, kaas en melk.

Voeding is meer dan som van losse vitaminen

B-vitaminen blijken ook een rol te spelen. Met name een vitamine B12-tekort komt vaak voor bij ouderen. In een studie hadden zelfs alle deelnemers met een vitamine B12-tekort last van depressieve gevoelens. De wetenschappers benadrukken dat we echter naar het grote plaatje moeten kijken. De losse voedingsstoffen zijn natuurlijk belangrijk voor de gezondheid, maar gezonde voeding is meer dan de som van een aantal losse vitaminen, mineralen en bouwstoffen. Ook daar doen de onderzoekers een aanbeveling voor. Voldoende vitaminen en tryptofaan haal je uit een Mediterraan voedingspatroon dat bestaat uit veel verse groenten en fruit, peulvruchten zoals linzen, olijfolie, noten, zaden, vis, kip en volkoren producten.

Bron: Nutrients. 2020 Mar 7;12(3). pii: E710

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws