06-01-2020

Volkorenroggebrood verlaagt het risico op diabetes – en dat werkt zo

Als u brood wilt eten dan kunt u volgens onderzoekers voor uw gezondheid het best volkorenroggebrood nemen.

Zij onderzochten dit brood naast vezelarm tarwebrood en concludeerden dat rogge het risico op diabetes 2 verlaagde, doordat het de niveaus van serotonine in de darmen in toom houdt, wat leidt tot een stabielere bloedsuikerspiegel.

Serotonine staat het best bekend als een neurotransmitter die bijdraagt aan de signalering in de hersenen, maar de serotonine die in de darmen wordt aangemaakt heeft invloed op glucose. Te veel darm-serotonine kan tot een hoge bloedsuikerspiegel leiden – en dat kan op zijn beurt weer tot diabetes leiden.

Dat is de reden waarom volkorengranen het risico op diabetes blijken te kunnen verlagen, zeggen onderzoekers van de University of Eastern Finland, en mogelijk ook het risico op hartziekten.
Hoewel de voordelen van volkorengranen bekend zijn, zijn de biologische processen erachter dat niet. De onderzoekers gaven beide typen brood aan muizen en analyseerden daarna hun bloed. Na het eten van volkorenrogge bleef het serotoninegehalte in het bloed veel lager dan na het eten van vezelarm tarwebrood.

Am J Clin Nutr, 2019; 109: 1630–9

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws