02-05-2022

Volkoren granen verminderen het risico op diabetes

Volle granen opnemen in je voedingspatroon kan je risico op diabetes type 2 verlagen. Het positieve effect begint al vanaf slechts één portie en het risico daalt aanzienlijk wanneer je de huidige voedingsrichtlijnen van drie tot zes porties per dag volgt.

Volle granen maken deel uit van een gezond voedingspatroon dat ook gewichtstoename voorkomt, wat vaak een voorbode is van diabetes, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland.

Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van volle granen het risico op diabetes verlaagt, maar ‘een derde van de Finnen eet niet eens één portie volle granen per dag en twee derde eet te weinig vezels’, zegt onderzoeker Jaana Lindstrom.

Gezonder eten werkt ook door in de economie. In slechts 10 jaar tijd zou Finland hiermee al tot een miljard euro kosten kunnen besparen, schatten de onderzoekers.

Bron: Nutrients, 2021; 13: 3583

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws