De farmaceutische industrie verdient bakken met geld aan de verkoop van volstrekt nutteloze geneesmiddelen tegen de vermeende dreiging van de vogelgriep. Tot nu toe was Tamiflu (oseltamivir) het belangrijkste wapen, maar dat is niet ideaal. Behalve dat de patiënt er suïcidaal van wordt, heeft het geen effect.
Geen nood, de altijd flexibele geneesmiddelen-industrie raadt inmiddels al een ander antiviraal middel aan, Symmetrel (amantadine). Dat is al sinds 1976 toegelaten als middel tegen de ziekte van Parkinson. Er zijn dan ook mensen die zich afvragen waarom het nu opeens gepromoot wordt als wereldreddend middel tegen de vogelgriep en het veroorzakende influenza-A(H5N1)-virus.
In ieder geval niet vanwege de effectiviteit. Op z’n best kan het middel de symptomen van de vogelgriep verminderen mits het wordt ingenomen binnen 48 uur vanaf de eerste manifestatie. Het remt echter niet de infectie of de uitscheiding ervan via de neus. Net als Tamiflu werkt het dus ook niet. Verder kan het leiden tot misselijkheid, slapeloosheid en hallucinaties, zodat het waarschijnlijk niet het ideale middel is voor ambulancechauffeurs, helikopterpiloten en dergelijke.
De werkelijke reden dat Symmetrel naar voren wordt geschoven, is van financiële aard. Het middel is goedkoop. Het werkt weliswaar niet, en het maakt sleutelfiguren in de hulpverlening aan het hallucineren, maar het spaarvarkentje blijft tenminste heel6.
6BMJ, 2007; 334: 439
Opioïden bij rug- en nekklachten?
Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...