17-01-2024

Voldoende vitamine D is zeldzaam

De afgelopen maanden waren heel regenachtig. Oktober was zelfs één van de meest regenachtige oktobermaanden ooit gemeten.1 Met alle kou en wolken was er weinig zon. Dit heeft impact op de gezondheid.

Vitamine D is een voedingsstof die men voornamelijk haalt uit de UV-B stralen van de zon en een klein beetje uit eten zoals vette vis en nog iets minder uit kaas en eieren.2,3 Het stofje is onder andere belangrijk voor de werking van de nieren, bijschildklier, spieren en het afweersysteem.3 Als het erg bewolkt is of de zonnestralen zwak zijn, zoals in de herfst en de winter (onder UV-index 3), dan krijgt het lichaam niet voldoende UV-B stralen binnen om zelf voldoende vitamine D aan te maken.4 Als je voor de donkere periodes veel in de zon bent geweest, kan het zo zijn dat je geen negatieve effecten zoals vermoeidheid voelt. Dan kan het lichaam namelijk goed vitamine D opslaan in lichaamsvet.5 Als je vermoeid wakker wordt na een goede nachtrust, dan kan dit komen door een vitamine D tekort.

Aanbevolen hoeveelheid

Ten eerste moet men dagelijks gemiddeld 10 microgram aan vitamine D binnenkrijgen.5 Dit kan op een zonnige dag door overdag een kwartier tot een half uur naar buiten te gaan, of door de eerdergenoemde voeding te eten (vette vis, kaas, eieren). Als dit niet lukt of kan, is er altijd nog de mogelijkheid om vitamine D als aanvullend in te nemen, als voedingssupplement. In deze donkere wintermaanden is vitamine D een heel belangrijk voedingsstof om op pijl te houden.

Bronnen:

1 https://www.ad.nl/binnenland/als-het-zo-blijft-regenen-gaat-een-91-jaar-oud-record-aan-diggelen-natste-oktober-ooit~a33ed4e4/
2 https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/veilig-zonnen/zon-en-vitamine-
3 https://www.thuisarts.nl/vitamine-d/ik-heb-misschien-extra-vitamine-d-nodig
4 https://www.weeronline.nl/nieuws/zon-vitamine-d-zonkracht
5 https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws