Voldoende selenium geeft lager risico op hartfalen

Mensen die voldoende selenium in hun bloed hebben, hebben een lager risico om hartfalen te ontwikkelen, aldus postdoc-onderzoeker Nils Bömer van het UMCG in Groningen. Selenium beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Maar ook in de regulatie van schildklierhormoon, ontsteking of kanker spelen zij een rol.

De Nederlandse bevolking heeft een relatief lage selenium-concentratie in het bloed. Dit komt volgens Bömer mede, omdat in de Europese bodem een relatief lage hoeveelheid selenium zit. Onze voedingsproducten bevatten daarom minder selenium dan die uit bijvoorbeeld Noord- of Zuid-Amerika.

Bömer voerde zijn studie uit met behulp van data uit het grote LifeLines-populatieonderzoek, een vervolg op de PREVEND-studie (Prevention of Renal and Vascular End-stage Disease). Uit zijn onderzoek blijkt dat vooral niet-rokende mensen met een meer dan gemiddelde hoeveelheid selenium in hun bloed een lager risico hebben om hartfalen te ontwikkelen. Dit gaat om ongeveer 15 procent van de totale populatie. Deze groep bleek ook nog eens een lager risico op overlijden te hebben.

Het minimale niveau van selenium is 75 µg per liter. Ongeveer 25 procent van de patiënten met hartfalen zit hieronder. Een te laag seleniumgehalte kwam meer voor bij vrouwen en zij vertoonden vaker kenmerken van het metabool syndroom: hoger BMI, hogere ontstekingswaarden, vaker bloedarmoede en ijzertekort. Ook bleken deze vrouwen vaker te roken. Daarnaast leken de nadelige gevolgen van een laag seleniumgehalte zich al voor te doen bij minder optimale concentraties selenium (<100 µg /l), en dat betreft zo’n 70 procent van de patiënten met hartfalen in Europa.

Volgens Bömer laat zijn studie het grote belang van de juiste voeding met de juiste hoeveelheid selenium zien. Selenium is geen lichaamseigen stof, maar zit wel in veel voedingsmiddelen, zowel dierlijke (vis en vlees) als in plantaardige producten en noten. Ook pleit hij ervoor om verdere studie te doen naar selenium als mogelijke behandeloptie voor mensen met hartfalen en dan met name voor patiënten die een te lage seleniumspiegel hebben.

Bron: Eur J Heart Fail. 2022 Feb;24(2):299-307

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws