26-02-2021

Voedselwitmaker is een risico voor chronische ziekten

Een voedingsadditief dat wordt gebruikt om desserts, dranken en kauwgom witter te maken, kan hartaandoeningen, obesitas en inflammatoire darmaandoeningen (IBD) veroorzaken.

Het additief, E171, dat in Frankrijk verboden is, zorgt voor een drastische verandering van het darmmicrobioom – het ‘universum’ van bacteriën in de darmen. Het veroorzaakt ook ontstekingen in de dikke darm en verandert de manier waarop de lever werkt. In Nederland is E171 niet verboden, maar is er wel enige bezorgdheid naar aanleiding van de risicobeoordeling door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts zeggen dat de ontdekking grote gevolgen heeft voor de voedingsindustrie en de manier waarop we voor onze eigen gezondheid zorgen.

Het additief bevat een nanodeeltje, titaniumdioxide (Ti02), dat zich kan ophopen in lichaamsweefsels en chronische gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Een onevenwichtig darmmicrobioom is al in verband gebracht met IBD, hart- en vaatziekten en obesitas, en de onderzoekers vrezen dat E171 ook die problemen kan veroorzaken, plus nog andere.

Toen de onderzoekers keken naar de impact van E171- en Ti02-nanodeeltjes op groepen muizen, bleken vooral zwaarlijvige muizen invloed te ondervinden van de nanodeeltjes. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat er vergelijkbare effecten te zien zouden zijn bij mensen.

Bron: Samll, 2020; e2001858

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws