11-06-2024

Voedselvoorkeuren en hersengezondheid

De relatie tussen voedselvoorkeuren en hersengezondheid is complex, maar cruciaal voor het begrijpen van gezondheid en welzijn. In twee recente onderzoeken is er gekeken hoe dieetpatronen onze hersenen beïnvloeden. De onderzoeken bekeken de verbanden tussen voedselvoorkeuren en zowel de fysieke als de mentale gezondheid.

De manier waarop mensen van eten houden heeft veel invloed op hun gezondheid. Voedselvoorkeuren bepalen welk voedsel mensen kiezen en hoeveel ze ervan eten. Recente onderzoeken laten zien dat deze keuzes invloed hebben op de ontwikkeling van ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker, maar ook op geestelijke gezondheid, zoals gevoelens van depressie en angst. Het is dus belangrijk om te begrijpen hoe de dingen die mensen graag eten hun hersenen beïnvloeden.

Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat wat je eet, invloed heeft op hoe goed je hersenen werken en hoe gezond je geest is. Zo kan veel suiker eten ervoor zorgen dat je minder goed kunt nadenken. Veel verzadigde vetten eten kan je geheugen en je vermogen om dingen te leren verminderen. Aan de andere kant kan het eten van genoeg eiwitten juist goed zijn voor je hersenen. Ook is ontdekt dat ongezonde diëten, zoals diëten met veel zoet en vet voedsel maar weinig groenten, mensen vatbaar maken voor depressie.

Een groot onderzoek met bijna 182.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk bestudeerde hoe de voorkeur voor bepaald voedsel verband houdt met de gezondheid van de hersenen. Ze ontdekten vier verschillende soorten eetpatronen: een patroon zonder veel zetmeel, een vegetarisch patroon, een patroon met veel eiwitten en weinig vezels, en een gebalanceerd dieet. Mensen die een vegetarisch dieet volgden, hadden vaker last van angst en depressie dan mensen met een gebalanceerd dieet.

Een ander onderzoek richtte zich op een specifiek deel van de hersenen, genaamd de hippocampus, dat belangrijk is voor het geheugen. Ze ontdekten dat als ratten veel ongezond voedsel aten wanneer ze jong zijn, ze later, zelfs als ze gezond gingen eten, een minder goed geheugen hadden.

Deze studies laten zien dat wat je eet een grote invloed kan hebben op hoe gezond je hersenen zijn en hoe je je voelt. Het kan ook helpen om mensen te identificeren die meer risico lopen op problemen met hun hersenen en hun geest. Er is nog wel meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe dit precies werkt en hoe we het beste voor onze hersenen kunnen zorgen.

Bron:

1 https://doi.org/10.1038/s44220-024-00226-0

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Honing: zoet én gezond?

In westerse landen eten volwassenen elke dag zo'n 105 gram suiker, afkomstig van zowel 'intrinsieke' als 'vrije' suikers. Intrinsieke suikers zitten van nature in onbewerkte voedingsmiddelen, zoals in fruit, groenten en melk. Vrije suikers zijn toegevoegde suikers,...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Kunst verrijkt gezondheid

Het onderzoek van iPH en LKCA, genaamd ‘Kunst als verwondermiddel’ verkent de waarde van actieve cultuurparticipatie voor de gezondheid in de eerstelijnszorg. Dit initiatief komt voort uit de druk op de Nederlandse gezondheidszorg en het besef dat gezondheid beïnvloed...