13-11-2020

Voedselgeurtjes en overgewicht

Het water loopt je in de mond bij het ruiken van iets lekkers. Wetenschappers hebben gekeken of er een relatie is tussen de hersenactiviteit na het ruiken van verschillende voedselgeurtjes en het ontstaan van overgewicht.

De variabiliteit in het lichaamsgewicht wordt door verschillende factoren bepaald, zoals voeding, leefstijl en onze genen. Een toename van het lichaamsgewicht ontstaat als de calorie-inname hoger is dan het verbruik. Meestal is een hoge consumptie van energierijke voeding hiervan de oorzaak. Seintjes om te gaan eten, of food cues, komen vooral uit de omgeving. Voorbeelden hiervan zijn het zien van een advertentie van ijs of de geur van versgebakken appeltaart. Hoe sterker je reageert op dergelijke seintjes en hoe groter je motivatie is om te eten, hoe groter de kans mogelijk is dat je op termijn overgewicht ontwikkelt. Wetenschappers hebben deze theorie nader bekeken.

Vette voeding brengt het hoofd op hol

Vijfentwintig gezonde volwassenen werden blootgesteld aan drie verschillende geuren terwijl er een MRI-scan gemaakt werd van hun hersenen. De geurtjes waren van voedingsmiddelen met een hoog vet gehalte, chocolade en pinda, met een laag vetgehalte, brood en perzik en een geur dat niets met voeding te maken had, namelijk rozen. Deelnemers die het sterkst reageerden op chocolade en pinda hadden een grotere kans op overgewicht na twee jaar. De hersengebieden van deze deelnemers vertoonden ook een hogere activiteit in het hersengedeelte dat verantwoordelijk is voor de motivatie om te gaan eten.

De resultaten kunnen in de toekomst mogelijk mede gebruikt worden om overgewicht te voorkomen. Daarnaast kan het interessant zijn voor mensen met overgewicht die proberen af te vallen. Een groep van hen doet er mogelijk goed aan om food cues buiten maaltijden om waar mogelijk te vermijden.

Bron: Front. Hum. Neurosci., 08 October 2020

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws