09-02-2016

Voedingstekort oorzaak depressie

Is depressie misschien eigenlijk een tekort aan voedingsstoffen? Sommige onderzoekers denken van wel en zeggen dat het mediterrane dieet een goede manier is om het probleem te voorkomen. Ze ontdekten dat degenen die volop groenten, fruit en omega 3-vetzuren uit vis eten, minder vaak aan depressie lijden. 
Onderzoekers van de Universiteit van Las Palmas op de Canarische eilanden volgden de voedingsgewoonten en gezondheid van meer dan 15.000 deelnemers, die allemaal gezond waren aan het begin van de tien jaar durende studie. In de loop van het onderzoek kreeg 10 procent van hen de diagnose klinische depressie, of startte met antidepressiva. De onderzoekers vonden een sterke correlatie tussen de aandoening en het soort voeding dat gegeten werd.
Degenen die een mediterraan dieet nuttigden of een gelijksoortige dieet, namelijk de Alternative Healthy Eating Index-2010 – ook rijk aan groenten en fruit – hadden veel minder kans op een depressie. Ook matige alcoholconsumptie maakt deel uit van beide diëten.
Ook als mensen van tijd tot tijd een van de diëten volgden, leek dat een beschermend effect te hebben. Er lijkt zelfs sprake te zijn van een drempelwaarde: deelnemers die zich strikt aan een van de diëten hielden, hadden bijna net zoveel kans op een depressie als degenen die de diëten gedeeltelijk naleefden.
Bron: BMC Medicine, 2015; 13: doi: 10.1186/s12916-015-0428-y

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws