05-12-2019

Voeding en psychische gezondheid

In opdracht van ZonMw, een Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en gezondheidsinnovatie, hebben onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit in Heerlen de bestaande wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voeding en psychische aandoeningen geïnventariseerd. De kennis die de onderzoekers hieruit vervolgens hebben gedestilleerd, hebben zij gebundeld in een synthese.

Beschikbare wetenschap

Het onderzoeksteam bestudeerde de beschikbare wetenschappelijke literatuur over de relatie tussen voeding en psychische aandoeningen in het vroege leven (prenataal/kinderleeftijd), de adolescentie (12 – 25 jaar) en de volwassenheid (> 25 jaar). De aandoeningen ADHD en ASS (alleen bij kinderen), angststoornissen, depressieve stoornissen en psychotische stoornissen stonden centraal in het onderzoek. Deze aandoeningen werden gerelateerd aan voedingspatronen, meervoudig onverzadigde vetzuren (N-3 en N 6-vetzuren) en enkele vitaminen en mineralen. Daarbij werd niet alleen de rol van voedingspatronen en nutriënten in het voorkomen van een van deze aandoeningen onderzocht, maar ook het effect in de behandeling van psychische aandoeningen. Ook bekeken de onderzoekers of in de richtlijnen en zorgstandaarden voor behandeling voedingsadviezen staan en of er in de zorgpraktijk voedingsadviezen worden gegeven aan mensen met psychische aandoeningen.

Samenhang afname depressie

Uit dit literatuuronderzoek blijkt dat gezonde voedingspatronen kunnen leiden tot een lagere kans op depressieve klachten bij volwassenen.
Een aanvulling met omega 3-vetzuren kan een meerwaarde hebben in de behandeling van een depressie bij volwassenen, met name wanneer antidepressiva worden gebruikt. Ook blijkt dat bij kinderen een omega 3-vetzuursuppletie kan resulteren in een afname van ADHD-symptomen.

Volgens de onderzoekers is er al veel kennis voorhanden, maar zijn er tegelijkertijd veel hiaten. Vooral voor kinderen en adolescenten moet de relatie tussen voeding en psychische gesteldheid nog beter onderzocht worden.

ZonMw 2019

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.