12-03-2020

Vleeskwesties

”Stoppen met het eten van vlees is goed voor mens, dier en het milieu,” zegt Maarten Klatte

Onlangs gooide tv-presentator Arjen Lubach de knuppel in het varkenshok. Zijn satirische tv-programma Zondag met Lubach toonde beelden van intensieve veehouderij, schokkend. Vooral het slachthuis: een bewegende wand die varkens naar de ‘gaskamer’ drijft. Er komt geen mens aan te pas. Dan: gillende en stuiptrekkende varkens die langzaam lijken te stikken. Een kille productielijn. Op het eind: mensen die de keel doorsnijden van de ondersteboven hangende dieren.

Ik vermoed dat zelfs de meest koelbloedige carnivoren even geen trek hebben in vlees. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt ervan langs, ze faalt in haar toezicht. Informatie over de dagen dat inspecteurs en dierenartsen van de NVWA bij bedrijven zullen langskomen, lekt. Zieke dieren worden dan geslacht op dagen dat er géén toezicht is. De minister van landbouw, Carola Schouten probeert het allemaal uit te leggen, maar slaagt daar niet in: haar toon is lachwekkend, alsof ze een kleuterklas toespreekt.

Impact van vleesproductie

Uit oogpunt van voedsel-productie is vlees erg inefficiënt. Dieren eten enorme hoeveelheden plantaardig materiaal voordat ze zelf worden geconsumeerd. De intensieve veehouderij in haar huidige vorm levert de belangrijkste bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen. Voorts gebruikt en vervuilt de sector heel veel water. Grootschalige ontbossing voor de verbouw van veevoer (soja) is nadelig aangezien deze bossen CO2 uitstoot compenseren.In plaats van bossen verschijnen monoculturen van soja, zoals mais.

De biodiversiteit neemt af. Om deze monoculturen ziektevrij te houden worden pesticiden gebruikt. Dit maakt de grond dood/steriel. Insecten zijn met 70 procent afgenomen. Waaronder de bijen.
Om dicht opeengepakte dieren ziektevrij te houden worden veel antibiotica gebruikt.

Driekwart van de wereldwijde antibioticaproductie wordt niet gebruikt voor mensen, maar voor de veestapel! Dit leidt tot het ontstaan van multiresistente bacteriën: een gezondheidsrisico voor vleeseters. Vlees- en zuivelproductie wordt door Brussel gesubsidieerd. Dit maakt vleesconsumptie ongezond goedkoop. Als de schade aan milieu en ziektekosten zou worden doorberekend, zou een hamburger 80 euro kosten.

Factory Farming

Het is duidelijk dat we geen vlees eten vanwege de wijze waarop het wordt geproduceerd. We eten vlees ondanks de wijze waarop het wordt geproduceerd. Neem de Nederlandse multinational Heineken met de rondleidingen in zijn bierbrouwerij. Desgewenst krijgt u hier van A tot Z uitleg over het productieproces.

Maar wat weten we van de intensieve veehouderij? Megastallen zonder ramen. De journalist die wil filmen is niet welkom. Wat hebben de boeren en slachters te verbergen? Er is een opvallend gebrek aan openheid. Mijn vermoeden is dat boeren hier zelf ook last van hebben. Ze hebben dit beroep toch niet gekozen om zó met dieren om te gaan. Welke boer zou niet, net zoals de bierbrouwer, trots willen zijn op zijn bedrijf?

IJzer

Er is onderzoek gedaan naar de effecten van het eten van vlees. De conclusie luidde dat vleesconsumptie de kans op sterfte aan kanker en hartziekten verhoogt en de levensverwachting verkort. Aan deze studie namen 170.000 mensen deel gedurende 32 jaar.1 De gezondheidsrisico’s van vleesconsumptie worden volgens recente inzichten toegeschreven aan een bepaalde vorm van ijzer die alleen in vlees zit, genaamd ‘haem-ijzer’. De vrije radicaalschade die haem-ijzer veroorzaakt, verhoogt de kans op kanker en hartziekten. IJzer dat in planten zit doet dit niet.

Hebben we vlees echt nodig?

Zouden we iets missen als we stoppen met vlees eten? De vleesindustrie doet ons geloven dat we vlees nodig hebben. Vooral vanwege het feit dat vlees rijk is aan eiwit. Veel mensen weten niet dat er in spinazie, broccoli, bonen, peulvruchten, linzen enzovoorts veel prima eiwitten zitten met een hoge biologische beschikbaarheid. Deze voedingsmiddelen zijn licht verteerbaar en bovendien rijk aan vezels, vitaminen, mineralen, fytonutriënten en sporenelementen.

Conclusie:

Er is niets onmisbaars in vlees wat we niet via plantaardige voedingsmiddelen ook kunnen opnemen. Door geen vlees te eten verlaagt u het gehalte aan haem-ijzer en daarmee het risico op darmkanker, hartziekten en vroegtijdige dood. Het weglaten van dierlijke eiwitten bespaart veel dierenleed, vermindert broeikasgassen en onnodige ontbossing. De subsidies op vlees verleiden ons om goedkoop vlees te eten en verhullen de echte kosten die ontstaan door schade aan milieu en mens.

Op uw gezondheid!

Bron: Arch Intern Med. 2012 Apr 9;172(7):555-63


Over de auteur

Maarten Klatte studeerde geneeskunde en was daarna werkzaam als arts-onderzoeker aan de afdeling Algemene Ziekteleer van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op die afdeling werd onderzoek gedaan naar de invloed van de wil op genezingsprocessen. Sinds 1983 werkt Klatte in een zelfstandige praktijk leefstijlgeneeskunde waarin de rol van bewustzijn voor het bevorderen van gezondheid en welzijn centraal staat. Klatte is voorzitter en medeoprichter van het Nederlands Genootschap voor Orthomoleculaire Oncologie (NGOO). In deze vakgroep delen artsen en apothekers hun ervaringen op het gebied van de niet-toxische behandeling van kanker.
Zie ook www.moeiteloosgezond.nl


 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.