29-01-2024

Vlees, vega of vegan en het klimaat

In de laatste jaren is er een grote groei geweest in het aantal mensen in Nederland die geen vlees of vis eten. Dit komt vooral doordat men kritischer is gaan kijken naar de productie van het vlees en de bijbehorende schade.1 Maar hoe schadelijk is vlees eten eigenlijk voor het milieu, en gaat een beter dierenwelzijn ten koste van duurzaamheid?

De productie van vlees en zuivel zorgen over het algemeen voor veel meer uitstoot en brengen meer schade aan de grond aan dan plantaardige voedingsmiddelen. Dit betekent dat, in het kader van duurzaamheid, vleesvervangers gemaakt van zuivel ook slechter zijn in dan plantaardige voedingsmiddelen. Hierbij kan er wel een nuance worden aangebracht: de verschillende soorten zijn namelijk niet allemaal even slecht.2

CO2-uitstoot en vlees(vervanger)

Om te vergelijken hoe slecht de verschillende soorten zijn voor het milieu, wordt er gekeken naar hoeveel kilo CO2 er vrij komt voor het produceren van één kilo van de vleessoort. Vegaburgers, ter vergelijking, zorgen voor 2,6kg CO2. Een kilo steak is met 34,0kg CO2 de slechtste vleessoort voor het milieu. Dit komt mede doordat er specifiek koeien voor moeten worden gefokt. Bij andere vleessoorten van de koe worden er ook koeien gebruikt die eerst melk hebben gegeven. Hierdoor is rundergehakt (19,4kg CO2) al een stuk minder slecht en half om half gehakt (13,3kg CO2) nog minder. De twee andere populaire vleessoorten, varken (7,0kg CO2) en kip (6,8kg CO2) zijn duidelijk minder slecht voor het milieu dan koe, maar produceren nog steeds bijna drie keer zoveel CO2 als de vegaburger.

Kaas als vleesvervanger?

Kaas wordt vaak gegeten ter vervanging van vlees. De klimaatimpact van dit zuivelproduct wordt hierbij vaak onderschat. De klimaatimpact van kaas is namelijk vergelijkbaar met kip- of varkensvlees en soms zelfs belastender voor het milieu. Een kilo Goudse belegen kaas creëert 10,0kg CO2. Een vegaburger met kaas (6,5kg CO2) is ook ruim twee keer belastender dan ene vegaburger zonder kaas. Wees, in het kader van duurzaamheid, dus voorzichtig met het vervangen van vlees met kaas.

Bronnen:

1 https://www.vegetariers.nl/organisatie/pers/persberichten/forse-groei-vegetariers-en-veganisten-onderzoek-vegatrends-2020
2 https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/#

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws