21-07-2008

Vitamine-oorlog: EU bepaalt grens bij twee wortels

Het grootste deel van de standaardvitamines, verkrijgbaar via gezondheidswinkels en advertenties, werkt niet zo goed, meestal doordat de dosering ver beneden het gehalte ligt dat enig verschil zou uitmaken.
Gelukkig hebben mensen die beter weten, zoals de lezers van dit blad, altijd wel wegen gekend om hoog gedoseerde vitaminen en supplementen te kopen die ook werkelijk enig nut kunnen hebben, met name in landen als Nederland, Engeland, Zweden en Ierland. Maar aan die keuzevrijheid zou wel eens op korte termijn een eind kunnen komen. De EU heeft zijn voorstellen bekendgemaakt aangaande de ‘veilige bovengrens’ voor vitaminesuppletie en zoals verwacht zijn ze belachelijk laag. Als die voorstellen worden aangenomen, mag u niet meer bètacaroteen kopen dan de hoeveelheid die u in twee wortels aantreft, terwijl selenium beperkt wordt tot de hoeveelheid uit twee paranoten.
De Alliance for Natural Health (ANH) is al sinds 2002 bezig deze hardvochtige acties van de EU tegen de voedingsindustrie te bestrijden. Volgens de ANH zijn de voorstellen gebaseerd op selectief en slecht wetenschappelijk onderzoek. Het komt erop neer dat de EU te ver gaat in de bescherming van het publiek tegen iets wat geen kwaad kan en mogelijk goed doet. ‘Als de EU Commissie werkelijk geloofde dat deze doseringen de hoogst mogelijk veilige doseringen zijn, waarom roepen ze nu dan niet om waarschuwingslabels op zakken wortelen en paranoten?’ vraagt dr. Robert Verkerk zich af, wetenschappelijk directeur van ANH.
De voorstellen kunnen al in 2009 geïmplementeerd worden onder de Richtlijn voedingssupplementen en de Regulering gezondheidsclaims5.
5ANH persbericht 24 oktober 2007

 

 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Zorg is kunst

Een van mijn favoriete citaten is van Karel Appel: ‘Ik rotzooi maar wat aan’ zei de wereldberoemde schilder ooit. En misschien geloofden de mensen die oppervlakkig keken naar zijn abstracte, kleurrijke werken dit ook wel. De kenners wisten echter wel beter: Appel had...