30-06-2019

Vitamine K kent samenhang met (im)mobiliteit ouderen

Onderzoekers van het Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging aan de Tufts University in Boston hebben een verband aangetoond tussen een gebrek aan vitamine K en een verhoogd risico op mobiliteitsbeperking en invaliditeit bij ouderen.

Dit is de eerste studie voor zover bekend waarin deze relatie is onderzocht. In het onderzoek zijn data gebruikt van 635 mannen en 688 vrouwen in de leeftijd van 70 tot 79 jaar. De mate van mobiliteit werd gedurende zes tot tien jaar halfjaarlijks vastgelegd.

Biomarkers

Het onderzoek bouwt voort op eerdere studies waarin is aangetoond dat lage circulerende vitamine K-niveaus tot een tragere snelheid in lopen en een hoger risico op osteoartritis leiden. Circulerende vitamine K-waarden (fylloquinone) laten de hoeveelheid vitamine K in een eetpatroon zien.
De studie richtte zich op twee biomarkers: circulerende vitamine K-niveaus en de functionele verrichting van vitamine K (plasma ucMGP).

Uitkomsten

Ouderen met lage circulerende vitamine K-niveaus bleken bijna anderhalf keer meer kans te hebben om een mobiliteitsbeperking te ontwikkelen dan ouderen waarvan dit niveau voldoende was. Ook hebben zij tweemaal zoveel kans op volledige immobiliteit. De andere biomarker, plasma ucMGP, liet geen duidelijke relatie zien met mobiliteitsbeperkingen of invaliditeit.

Voedingsbronnen vitamine K

De beste voedingsbronnen van vitamine K zijn bladgroenten en sommige zuivelproducten. Dagelijks een kop rauwe spinazie, een kopje rauwe bloemkool of de helft van een kop gekookte broccoli levert voor een gemiddelde volwassene al meer dan genoeg (tussen de 140% en 180% van de benodigde hoeveelheid) vitamine K op.

Bron: J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2019 May 6.

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws