27-10-2008

Vitamine D: helft van de kinderen komt tekort

De kinderen van tegenwoordig krijgen niet genoeg vitamine D binnen. Daardoor heeft de helft van alle baby’s en peuters een te laag gehalte aan vitamine D en ook al, op zo’n jonge leeftijd, minder goede botten.
Naast vette vis is zon een belangrijke bron van vitamine D. Maar kinderen spelen bijna niet meer buiten, ze zitten binnen met hun dvd’s, tv en computerspellen. Bij een onderzoek onder 380 gezonde baby’s en peuters bleek 12 procent een tekort te hebben aan vitamine D, en nog eens 40 procent had een gehalte dat te laag geacht wordt voor de groei en het behoud van gezonde botten. Eenderde van de onderzochte kinderen had zelfs al tekenen van aandoeningen van de botten. In Nederland geldt voor kinderen tot vier jaar een officieel (overheids)advies om extra vitamine D te slikken.
BRON: Arch Pediatr Adolesc Med, 2008; 162: 538-543
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws