17-06-2020

Vitamine C voor sporters

Tijdens en na het sporten ontstaan als reactie op de inspanning vrije radicalen in het lichaam. Deze stoffen zorgen ervoor dat je een beter uithoudingvermogen krijgt. Te veel vrije radicalen zijn echter schadelijk voor de gezondheid en hebben een negatief effect. Vitamine C zou uitkomst kunnen bieden.

Rondom het sporten en het herstel na lichamelijke inspanning heeft het lichaam een grotere vraag naar zuurstof. Met name spieren hebben in deze periode een grotere zuurstofbehoefte. Hierdoor verandert tijdens inspanning de bloedtoevoer naar verschillende organen, wat zorgt voor verhoogde oxidatieve stress en de vorming van vrije radicalen. Deze schadelijke stoffen worden opgeruimd door het lichaamseigen antioxidant systeem, dat tevens wordt geactiveerd door sporten. Onder meer dit effect maakt sporten binnen je eigen grenzen zo gezond.

Het kan ook voorkomen dat er tijdens het sporten meer vrije radicalen gevormd worden dan je lichaam kan opruimen. Hierdoor ontstaan ontstekingen en spierschade. Vitamine C kan het lichaamseigen antioxidant systeem ondersteunen en het overschot aan vrije radicalen onschadelijk maken, terwijl de gunstige prikkel door het sporten, namelijk het activeren van het lichaamseigen antioxidant systeem, blijft bestaan.

Vitamine C voor een goede sportprikkel

Op basis van 18 gerandomiseerde klinische studies met totaal 313 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar concluderen wetenschappers dat vitamine C zorgt voor een afname aan vrije radicalen in het lichaam na het sporten. De vitamine C dient daarvoor kort voor of na het sporten ingenomen te worden, omdat de grootste effecten gemeten werden in de eerste twee uur na de lichamelijke inspanning. Niet alleen zorgde vitamine C voor een afname van vrije radicalen in het lichaam, maar ook de ontstekingsreactie nam af bij de deelnemers. Sporten werd dus nog gezonder. De vitamine had geen effect op spierpijn en spierkracht. Het gunstige effect wordt bereikt bij een inname van 1000 mg vitamine C.

Bron: Eur J Nutr. 2020 Mar 11

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws