25-01-2024

Vitamine C-tekort vergroot risico op diabetes type-2

Een lage vitamine C-inname kan het risico op diabetes type-2 en het sterfterisico mogelijk vergroten. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.1

De onderzoekers bekeken de gegevens van ruim 50.000 volwassenen uit de NHANES-gezondheidsdatabase. De vitamine C-status van de deelnemers werd bepaald op basis van hun vitamine C-inname via voeding en supplementen. Daarnaast werd gekeken naar de hoeveelheid vitamine C in het bloed.

Vitamine C voorspelt diagnose

Tijdens de onderzoeksperiode van 1999 tot 2018 nam het aantal mensen met een vitamine C-inname onder de Amerikaanse norm (mannen: 75 mcg/dag; vrouwen: 60 mcg/dag) toe van 38 naar 47%. Mensen met diabetes type 2 kregen bovendien significant minder vitamine C binnen via voeding en supplementen. Daarnaast hadden ze significant lagere vitamine C-waarden in het bloed, in vergelijking met mensen zonder diabetes. 

Uit het onderzoek bleek dat deelnemers met weinig vitamine C in het bloed vaker een hogere bloedsuikerspiegel hadden. De kans op de diagnose diabetes type 2 was significant verhoogd bij mensen met een lage vitamine C-status. Dit blijkt uit het aantal diagnoses en de leeftijd waarop de diagnose werd gesteld. Bij mensen met een goede vitamine C-status en gebruik van voedingssupplementen werd de diagnose twee jaar later gesteld, vergeleken met mensen die onvoldoende vitamine C binnenkregen en geen supplementen met vitamine C gebruikten.

Vitamine C als antioxidant

De onderzoekers suggereren dat een adequate inname van vitamine C de ernst van bepaalde complicaties kan verminderen, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en verstoorde cholesterolwaardes. Ze concluderen dat het gunstige effect van vitamine C mogelijk is toe te schrijven aan de antioxiderende rol van vitamine C. Ze adviseren een dagelijks supplement met 500 tot 1000 mg vitamine C, in aanvulling op een adequate inname via voeding. Deze dosering liet het meest gunstigste effect op het sterfterisico zien.

Bron:

1 Nutrients, 14 (19): 3902.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws