08-06-2017

Vitamine B vermindert DNA-schade door luchtvervuiling

Vitamine B kan ons beschermen tegen luchtvervuiling, tegenwoordig een van de grootste gezondheidsbedreigers ter wereld.
Hoge doses van de vitamine kunnen misschien de schade aan ons DNA die veroorzaakt wordt door uitlaatgassen (vooral van dieselauto’s), houtkachels en industriële uitstoot ‘volledig tenietdoen’, volgens wetenschappers.
Vervuilde lucht bevat microscopische deeltjes – bekend als PM2,5 – die ons DNA beïnvloeden en een hele reeks ziekten kunnen veroorzaken, zoals hartkwalen, astma en andere chronische ziekten.
Maar onderzoekers van de Columbia University in New York hebben ontdekt dat het innemen van vitamine B de ergste schade lijkt te keren. Ze gaven tien vrijwilligers een maand lang elke dag een hooggedoseerd voedingssupplement dat 2,5 mg foliumzuur, 50 mg vitamine B6 en 1 mg B12 bevatte. In die periode werden ze blootgesteld aan lucht met PM2,5-deeltjes. Dezelfde vrijwilligers waren eerder blootgesteld aan vergelijkbare niveaus van de vervuilende stof maar hadden toen een placebo gekregen, om eventuele DNA-schade te meten.
Aan het eind van de maand was de schade aan het DNA met wel 76 procent afgenomen. Een vergelijkbare schade-afname kwam ook naar voren bij het mitochondriaal DNA, dat energie in de cellen opwekt.
De wetenschappers wijzen erop dat hun onderzoek beperkt was tot tien personen en dat er geen andere doses van de vitamine onderzocht zijn. Toch beweren ze dat het daadwerkelijk gebruikt kan worden als tegengif tegen luchtvervuiling, totdat de overheid ervoor zorgt dat we weer schone lucht kunnen inademen.
Zo’n 90 procent van de wereldbevolking wordt blootgesteld aan een hoeveelheid luchtvervuiling die de Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt als een gevaar voor onze gezondheid.
Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences, 2017; doi: 10.1073/pnas.1618545114

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws