Vitamine A bij diabetes

Verschillende vitaminen en mineralen kunnen invloed hebben op diabetes type 2, zoals chroom en magnesium. Over vitamine A is minder bekend. De vitamine zorgt echter voor een betere cognitieve functie bij mensen met suikerziekte.

Bij diabetes reageert het lichaam niet goed meer op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Hierdoor ontstaan er allerlei klachten, zoals hart- en vaatziekten. Diabetes type 2 wordt meestal veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon, weinig lichaamsbeweging en overgewicht. De ziekte gaat gepaard met een tekort aan allerlei vitaminen en mineralen, zoals vitamine D, chroom, magnesium en zink. Over vitamine A was tot voor kort echter minder bekend. Recent onderzoek heeft aangetoond dat mensen met diabetes vaker een tekort hebben aan vitamine A en dit verhoogt de kans op een verminderde cognitieve functie.

Vitamine A verbetert cognitieve functie

In de studie werden 448 mensen met diabetes type 2 onderzocht en 448 gezonde volwassenen. Door middel van een voedingsdagboek werd gekeken hoeveel vitamine A de deelnemers binnen kregen en met een bloedonderzoek werd de concentratie vitamine A in het bloed bepaald. Vervolgens moesten de mensen een cognitieve test afnemen. Mensen met diabetes en een verminderde cognitieve functie bleken vaker ook een lage concentratie vitamine A in het bloed te hebben. Diabetespatiënten met voldoende vitamine A in het lichaam hadden juist minder kans op een verminderde cognitieve functie. Deze mensen hadden onder andere een betere concentratie en een goed geheugen.

Vitamine A komt voor in dierlijke producten, zoals vlees, zuivel, vis en ei. In plantaardige producten zit bètacaroteen, dat het lichaam kan omzetten in vitamine A. De opname van carotenoïden en de omzetting in vitamine A is echter niet erg efficiënt. Het kan daarom beter zijn om geregeld voedingsmiddelen met vitamine A op het menu te zetten of een supplement te gebruiken met vitamine A. Volwassen mannen moeten dagelijks 800 mcg vitamine A binnen krijgen. Vrouwen 680 mcg. Kies voor een supplement dat niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bevat, omdat een te veel van de vitamine juist schadelijk is voor de gezondheid.

BRON: The journal of nutrition, health & aging,2020 vol 24, p290–299

 

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws