02-12-2021

Vissen kijken helpt tegen stress

Aquaria die vanwege de coronapandemie gesloten zijn voor bezoekers, melden een grote toename van het verkeer naar hun tentoongestelde webcams, omdat mensen zich naar de onderwaterwereld wenden voor stressvermindering.

Het Monterey Bay-aquarium in Californië zag een verdrievoudiging van het webverkeer in vergelijking met het voorgaande jaar, meldt The Guardian. Bijna 80 procent van het verkeer gaat naar de tien live webcams, waarvan de tentoonstellingen over zeeotters, kwallen en haaien het populairst blijken te zijn. Digitale bezoekers mailen bedank teksten als: ‘Ik ontbijt elke ochtend samen met de zeeotters’. Het aquarium van Georgia registreerde zelfs een toename van ongeveer 3.000 procent in het dagelijkse verkeer naar zijn webcams aan het begin van de lockdown.

Tegen stress

Naar vissen kijken is ook op kleinere schaal populair, omdat het kan bijdragen aan stressreductie. Dit geldt zowel thuis als op kantoor. Roy van der Steen, eigenaar van Aquarium op Kantoor, focust als een van de eerste bedrijven in Nederland specifiek op dit gezondheidsvoordeel. Hij ziet een aquarium niet alleen als een beter alternatief om mensen op veilige afstand van elkaar te laten werken in kantoortuinen, maar tevens als een ontstresser. ‘Een stimulerende werkplek is een goede start in de strijd tegen stress op de werkvloer. Met een aquarium haal je een stuk natuur in huis dat bijdraagt aan het voorkomen én herstel van stressgerelateerde klachten.’

Ook voor thuiskantoren en wachtruimtes zijn aquaria een uitkomst. Van der Steen: ‘Diverse studies tonen aan dat het kijken naar een aquarium direct zorgt voor stressreductie, een verlaagde harstlag, spierontspanning en afname van gevoelens als angst of paniek.’ Dus als het thuiswerken je te veel wordt, zoek dan een aquariumwebcam op of haal zelf een echt aquarium in huis.

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws