29-01-2021

Mannen met overgewicht hebben baat bij visolie of kurkuma

Overgewicht versnelt cognitieve achteruitgang op latere leeftijd. Gebruik van visolie of kurkuma zou dit proces kunnen remmen. Opvallend is dat mannen meer baat bij suppletie lijken te hebben dan vrouwen.

Mensen met overgewicht of ernstig overgewicht hebben een verhoogde kans op cognitieve achteruitgang op latere leeftijd. Met name een verhoogde ontstekingsgraad in het lichaam, de aanwezigheid van laaggradige ontstekingen en een verminderde bloedcirculatie in kleine bloedvaatjes in de hersenen, spelen een belangrijke rol bij de achteruitgang van het geheugen en concentratievermogen. Verschillende stoffen hebben een ontstekingsremmende werking in het lichaam, waaronder visolie en kurkuma. Wetenschappers hebben nu gekeken of suppletie van deze stoffen zorgt voor een betere cognitie bij ouderen.

Verbeterd geheugen en sneller denken

Aan het onderzoek namen mannen en vrouwen tussen de 50-80 jaar deel. Allen hadden overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht). De deelnemers werden in vier groepen verdeeld. Een groep kreeg visolie, bestaande uit 2000 mg DHA en 400 mg EPA. Een groep kreeg 160 mg curcumine, een werkzame stof in kurkuma, en een groep kreeg een combinatie van visolie en curcumine. De laatste groep kreeg een placebo (neppil). De studie duurde 16 weken en tijdens deze periode werd de cognitieve functie van de deelnemers beoordeeld.

Mannen die visolie hadden gebruikt hadden aan het eind van de studie een sneller denkvermogen dan de mensen die een placebo hadden gekregen. Daarnaast konden de mannen die curcumine hadden gebruikt beter woorden onthouden. Gebruik van een combinatie van visolie en curcumine leidde niet tot een betere cognitieve functie dan gebruik van alleen visolie of curcumine. De onderzoekers vonden tevens dat de mannen die visolie hadden gebruikt aan het eind van de studie een lagere bloeddruk en ontstekingswaarde hadden. Dit zou kunnen leiden tot een verbeterde bloedcirculatie in de hersenen. De wetenschappers vonden het opvallend dat de positieve effecten alleen bij mannen werden gevonden. Omdat er nog geen goede verklaring is te geven voor het gevonden effect, is vervolg onderzoek nodig om de geslachtsverschillen beter in kaart te brengen.

Bron: academic.oup.com

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws