30-03-2023

Vis en gezonde hersenstructuren

Vis eten en omega 3-vetzuursupplementen slikken is goed voor je geheugen en algemene cognitie. Dit voedingspatroon zorgt zelfs voor gezonde hersenstructuren. Mensen met hogere niveaus van deze vetzuren in hun rode bloedcellen hebben een grotere hippocampus, het hersengebied dat verantwoordelijk is voor leren en geheugen. De vetzuren kunnen ook beschermen tegen dementie en de ziekte van Alzheimer en het is vooral belangrijk dat mensen van middelbare leeftijd ze in hun voeding opnemen, zeggen onderzoekers van het Health Science Center van de Universiteit van Texas.

Ze testten de omega 3-vetzuurgehalten in een groep van 2.183 mensen met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar. Degenen met de hoogste niveaus hadden een grotere hippocampus en degenen die het APOE4-gen droegen – een genetische variatie geassocieerd met een hoger risico op de ziekte van Alzheimer – hadden minder schade aan de kleine bloedvaten, wat suggereert dat het dieet het hogere risicoprofiel tegenging. Omega 3 helpt ook bij abstract denken; het vermogen om ingewikkelde concepten door middel van logica te begrijpen.

De onderzoekers weten niet precies hoe de omega 3-vetzuren – DHA en EPA – de hersenen beschermen, maar ze denken dat ze essentieel zijn voor een gezonde werking van neuronen en dat ze ook ontstekingsremmend zijn; ze kunnen mogelijk ontstekingen in de hersenen bestrijden. Vette vis, zoals makreel, zalm en sardines, zijn de rijkste bronnen van omega 3, maar kleinere hoeveelheden zijn ook te vinden in chiazaad, lijnzaadolie en walnoten.

Bron:

1 Neurology, 2022, doi: 10.1212/WNL.0000000000201296

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws