05-01-2021

Vis beschermt de hersenen tegen luchtvervuiling

Een paar keer per week vis eten kan je hersenen beschermen tegen schade door luchtvervuiling. De omega 3-vetzuren in vis gaan de ergste effecten tegen van luchtverontreinigende stoffen, die kunnen zorgen voor het krimpen van de witte stof van de hersenen en de hippocampus; het hersengebied dat verantwoordelijk is voor geheugen en probleemoplossing.

Onderzoekers van de Columbia University in New York bestudeerden 1.315 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 70 jaar die geen tekenen van dementie vertoonden. Ze bepaalden de hoeveelheid vis die ze wekelijks aten, inclusief gestoomde en gebakken (geroosterde) vis en tonijn uit blik, maar zonder gefrituurde vis omdat frituren de vetzuren beschadigt.

Ze maten ook de hoeveelheid luchtverontreinigende stoffen in de gebieden waar de vrouwen woonden. De vrouwen met hogere niveaus van omega 3 in hun bloed hadden meer witte stof en de vetten beschermden ook de hersenen van de vrouwen die in meer vervuilde gebieden woonden, ontdekten de onderzoekers.

Neurology, 2020; 10.1212/WNL.0000000000010074

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws